Anbefalinger for tetanusprofylakse ved sårskade
Tetanus er en sjælden infektion i Danmark, med 35 rapporterede tilfælde i perioden 1994-2024. Infektionen er sjælden grundet den høje tilslutning til børnevaccinationsprogrammet, hvor tetanusvaccination blev indført i 1950. Det er vigtigt at være beskyttet hele livet, og ved sårskade bør både skadens alvorlighed og patientens immunstatus altid vurderes.
Risikovurdering af sårskader
Alle læsioner kan indebære risiko for tetanus. Insektstik/bid udgør i sig selv ikke en risiko, men man skal være opmærksom på risikoen for sekundær bakteriel forurening ved ethvert brud på hudens beskyttende barriere.
Der er særlig stor risiko ved:
- læsioner med devitaliseret væv - såvel åbne som tilsyneladende lukkede (fx hammerslag)
- læsioner, som er perforerende (skudsår, stiksår, bidsår), og især hvor der er mistanke om fremmedlegemer (træsplinter, torne, søm)
- læsioner efter 3. gradsforbrændinger (især forårsaget af ild) og 2. gradsforbrændinger, der er større end 3 % af legemets overflade
- læsioner på underekstremiteter (især på fødder og tæer), ulcus cruris (kroniske sår på skinneben)
- glatte snitlæsioner, hvor der foreligger forurening med jord, eller hvor der senere er opstået infektion
- læsioner, der er mere end fem timer gamle, når patienten kommer til behandling.
Tetanusprofylakse ved sårskade
Beslutningen om vaccination (Te+) og evt. humant tetanus immunglobulin (TIG) afhænger af patientens vaccinationsstatus og skadens alvorlighed, se tabel 1.
Ved indikation, bør TIG og vaccination med tetanus-holdig vaccine gives hurtigst muligt. Der bør ligeledes tages stilling til, om patienten mangler yderligere vaccinationer for at være korrekt primærvaccineret. Alle personer anbefales én gang i livet at få en primærvaccinationsserie med tre tetanus-holdige vacciner. I børnevaccinationsprogrammet gives disse ved 3, 5 og 12 måneder.
Længere nede på denne side findes flowcharts over vaccinationsplaner i forbindelse med sårskade hos personer < 10 år, personer på 10 – 17 år, samt personer på 18 år og derover.
For personer der mangler vaccination mod en eller flere sygdomme (difteri, kighoste, polio) er det relevant at vaccinere med en vaccine, der indeholder de pågældende antigener. Hvilke vacciner der kan anvendes hos personer på hhv. over eller under 10 år, fremgår af tabel 2. Dog er diTeki, diTeKiPol og DiTeKiPol/Hib kun gratis for personer < 18 år, der mangler vacciner i deres primære vaccinationsforløb eller revaccination (gives normalt ved 5 år).
Indikation for tetanus immunglobulin (TIG):
Se tabel 1 ovenfor for hvornår, der er indikation for TIG.
TIG bør ved indikation administreres:
- Så hurtigt som muligt efter eksponering
- Senest 21 dage efter skaden (maksimal inkubationstid for tetanus)
For personer der er grundvaccinerede mod tetanus, og hvor der i forbindelse med ekspositionen kun er givet en tetanus-holdig vaccine, men hvor der også er indikation for TIG, skal TIG gives hurtigst muligt men kun til og med dag 14 efter vaccinen. Efter dag 14 vil der være dannet tilstrækkelige antistoffer fra vaccinen, hvorfor TIG ikke vil tilføre yderligere beskyttelse.
Vaccinationsplaner ved sårskade hos børn under 10 år, børn og unge på 10 – 17 år, samt voksne på 18 år og derover
Børn under 10 år:
Ved sårskader hos børn under 10 år, der er i gang med en primærvaccinationsserie, kan der med fordel vaccineres med Pentavac, se tabel 2. Hvis Pentavac ikke forefindes på skadestuen, bør barnet vaccineres med en di-Te-vaccine, og forældrene informeres om at opsøge egen læge for at få barnet færdigvaccineret korrekt.
Børn på 10-17 år:
Ved sårskade hos børn på 10 -17 år, som mangler vaccinationer mod øvrige sygdomme, er det hensigtsmæssigt at færdiggøre den primære vaccinationsserie med en vaccine, der indeholder det pågældende antigen, se tabel 2
Personer på 18 år og derover:
Ved sårskade hos personer på 18 år og derover der ikke er helt eller kun delvist primærvaccineret, kan vaccinationsserien færdiggøres med di-Te-vaccine, eller evt. di-Te-ki-, eller di-Te-ki-Pol-vaccine, hvis beskyttelse mod kighoste og/eller polio også ønskes. Dog vil de to sidstnævnte vacciner være til egenbetaling.
Betalingsforhold
Tetanusprofylakse i forbindelse med sårskade betragtes som postekspositionsprofylakse og betales af regionen.
Tetanus immunglobulin (TIG) bør forefindes på alle skadestuer/akutklinikker og evt. i almen praksis med lang køreafstand til nærmeste skadestue. TIG har en holdbarhed på ca. 2 år, og er et beredskabsprodukt som kan rekvireres gratis fra SSI til brug for postekspositionsprofylakse