Vaccinationsgranulomer

En række vacciner på det danske marked, inklusive vacciner i det danske børnevaccinationsprogram (herunder DiTeKiPol/Act-Hib/Pentavac og Prevenar) indeholder aluminium i form af forskellige salte. Aluminium fungerer som et adjuvans, som øger vaccinens immunstimulerende effekt. Udvikling af granulomer efter vaccination med aluminiumsholdige vacciner er en sjælden, men kendt og ikke-alvorlig bivirkning, som oftest er forbigående, omend symptomerne kan være langvarige og generende. Et granulom er typisk 3-25 mm i diameter og ofte ledsaget af kløe og eksem samt evt. lokal hyperpigmentering og hypertrikose (øget hårvækst). Aluminiumsgranulomer er ufarlige, idet der ikke er beskrevet alvorlige systemiske reaktioner efter vaccination med en aluminiumsholdig vaccine hos en person med sensibilisering overfor aluminium.

Sensibilisering overfor aluminium svækkes eller forsvinder, i modsætning til andre kontaktallergier, med tiden, og det er vist i et svensk studie at kun otte procent af børn der tidligere har udviklet granulom, vil udvikle et nyt granulom ved fortsat vaccination med aluminiumsholdige vacciner. Studier tyder endvidere på, at risikoen for ny granulomdannelse er lavere, hvis efterfølgende aluminiumsholdige vacciner gives dybt intramuskulært. Risikoen for recidiv skal derfor opvejes mod risikoen for at blive smittet med en potentielt livsfarlig infektion, hvorfor det anbefales at færdiggøre børnevaccinationsprogrammet (DiTeKiPol/Act-Hib/Pentavac, DiTeKiPol Booster/Tetravac, Prevenar og Gardasil9).

At barnet har udviklet et vaccinationsgranulom, er ikke en kontraindikation for videre vaccination. Hvis der på anbefalede tidspunkt for boostervaccination stadig er generende symptomer, og forældre ikke ønsker vaccination, kan en tidsbegrænset udskydelse overvejes. Ved behov for råd og vejledning om fortsat børnevaccination henvises til lokal børneafdeling. Sensibilisering overfor aluminium kan bekræftes ved epikutan test (lappetest) på dermatologisk afdeling, men hvis symptomer og fund er som ovenfor beskrevet, er undersøgelsen oftest unødvendig.

Overblik over aluminiumsholdige vacciner der anvendes eller har været anvendt i Danmark i de seneste år:

  • HPV-vacciner (Gardasil, Silgard, Cervarix og Gardasil9)

  • Difteri- og tetanusholdige vacciner (både primærvacciner og vacciner til revaccination)

  • Tick-borne encephalitis (TicoVac, TicoVac Junior, Encepur og Encepur children)

  • Pneumokokvaccine (Prevenar13)

  • Meningokok gruppe C (NeisVac-C), meningokok gruppe B (Bexsero og Trumenba)

  • Hepatitis-vacciner (Twinrix, Twinrix pæd., Ambirix, Havrix, Vaqta, Vaqta pæd., Engerix-B og Fendrix (hepatitis B-vaccine ved nyreinsufficiens)). 

Læs mere om aluminiumsgranulomer i Ugeskrift for Læger, 2014 (kræver login) og i Nyt Om Bivirkninger, 2016 (Lægemiddelstyrelsen) og et nyt studie fra 2022, Risikoen for at udvikle allergiske reaktioner efter vaccination.