Udbrud med Salmonella monofasisk Typhimurium sekvenstype 34 i Danmark
Fra april til og med august 2024, blev der på Statens Serum Institut registreret 65 tilfælde af den samme type Salmonella monofasisk Typhimurium. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU efterforskede sygdomsudbruddet og fandt at smittekilden i dette udbrud var hakket oksekød af dansk oprindelse.
Om sygdomsudbruddet
Fra april til og med august 2024 blev der på Statens Serum Institut registreret 65 personer, som var smittet med den samme type Salmonella (figur 1). Blandt de syge var 39 mænd og 26 kvinder. Patienterne var mellem 0-85 år (medianalder var 49 år). Patienterne var bosat i hele landet (tabel 1).
Tabel 1. Patienter med samme type Salmonella i Danmark, april til og med august 2024, per region (n=65)
Region |
Antal patienter |
---|---|
Hovedstaden |
29 |
Sjælland |
8 |
Syddanmark |
12 |
Midtjylland |
8 |
Nordjylland |
8 |
I alt | 65 |
Efterforskningen af udbruddet
Udbruddet blev håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Statens Serum Institut stod for helgenomsekventering af isolater fra patienterne samt patientinterviews med henblik på at identificere en mulig smittekilde. Udbrudsefterforskningen viste at smittekilden var hakket oksekød af dansk oprindelse.
Udbrudsstammen
Bakterien er af typen Salmonella monofasisk Typhimurium. Ved helgenomsekventering af de bakterier som blev isoleret fra patienterne, sås det, at de var meget nært beslægtede og alle tilhøre sekvenstype 34.
Generelt om salmonellainfektion
Salmonella findes hos dyr og kan smitte mennesker via fødevarer, som er forurenede med bakterien. Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. Der findes flere end 2.500 forskellige typer af salmonella.
Inkubationstid
Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, varierer fra 6-72 timer. Som regel 12-36 timer før symptomerne viser sig.
Symptomer
Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger. Ved alvorlig diarrésygdom bør man søge læge.
Læs mere
Læs mere om salmonellainfektion (sygdomsbeskrivelse)
"Hakket oksekød endnu en gang årsag til salmonellaudbrud" (nyhed fra den 10. juni 2024)