Udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 1607

I perioden fra 2019 til marts 2024 blev 17 personer syge med samme type Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU efterforskede det langstrakt sygdomsudbrud, som også inkluderede patienter fra Italien og Tyskland, og udbrudstypen blev fundet i spiseklare fiskeprodukter fra en dansk virksomhed.

Listeriainfektion er en fødevarebåren sygdom, der kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse hos personer, der har nedsat immunforsvar. Sygdommen kan desuden være farlig for gravide og deres ufødte barn.

Listeriaudbrud er ofte langvarige, smitten kan optræde i en periode på op til flere år. Udbruddet inkluderede i alt 17 personer i Danmark, som blev syge over en seksårig periode, inklusive to i 2024 (figur 1).

Status på sygdomsudbruddet

I alt er 17 personer blevet smittet med den samme type af listeria siden sommeren 2019 (figur 1). Blandt de syge var 13 kvinder og 4 mænd med en medianalder på 73 år, med én patient i 20'erne og fire i 80'erne. Patienterne var bosat i hele landet (tabel 1). Alle var indlagt. To personer døde inden for 30 dage af påvisning af infektionen.

Figur 1. Antal patienter med Listeria monocytogenes sekvenstype 1607 i Danmark per år

Tabel 1. Patienter med Listeria monocytogenes sekvenstype 1607 i Danmark, 2019-2024 per region (n=17)

Region

Antal patienter

Hovedstaden  7
Sjælland 2
Syddanmark 1
Midtjylland
5
Nordjylland 2
I alt 17

Efterforskningen af udbruddet

Udbruddene blev håndteret i den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Da der også var personer i udlandet, som var syge med listeria sekvenstype 1607, lavede det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) og den Europæiske autoritet for fødevaresikkerhed (EFSA) et internationalt overblik i april 2024. Fødevarestyrelsen og de tyske og italienske myndigheder fandt Listeria monocytogenes som matchede den type, der er blevet fundet i patienter i produkter fra en dansk virksomhed, der producerer fiskeprodukter. I forbindelse med disse fund blev der tilbagetrukket røgede lakseprodukter og Fødevarestyrelsen var på kontrolbesøg på virksomheden. SSI stod for helgenomsekventering af patienternes listeriaisolater og interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere eller bekræfte en mulig smittekilde. I dette udbrud var det muligt at interviewe 13 patienter eller deres pårørende om, hvad patienten kunne have spist i måneden op til at de blev syge. I disse interviews kunne otte huske at have spist spiseklare fiskeprodukter som røget eller gravad fisk.

Udbrudsstammen

Bakterien var af typen Listeria monocytogenes. Ved helgenomsekventering af de Listeria monocytogenes-bakterier som blev isoleret fra patienterne, sås det at de var meget nært beslægtede og tilhørte sekvenstype 1607.

Særligt til sundhedspersonale

Sundhedspersoner bør være opmærksomme på listeriainfektion som differentialdiagnose, når personer henvender sig med relevante symptomer. Alvorlig listeriainfektion kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. Symptomerne omfatter høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand og nakke- og rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.

Kliniske mikrobiologiske afdelinger, der diagnosticerer en listeriainfektion, skal hurtigst muligt indsende listeriaisolater til Statens Serum Institut for yderligere typning.

Generelle råd til forebyggelse af listeriainfektion

Fødevarestyrelsen har vejledninger til, hvordan man undgår listeria, hvis man er alvorligt syg eller har nedsat immunforsvar eller er gravid. Her lyder rådene blandt andet:

  • Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
  • Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.

Fødevarestyrelsens vejledninger

Sådan undgår du listeria – hvis du er syg

Sådan undgår du listeria – hvis du er gravid

Læs mere

Læs mere om det internationale overblik

Læs mere om listeriainfektion

Læs mere om overvågning af listeriainfektion i Danmark