Udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 7 i Danmark forårsaget af fiskefrikadeller
Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU har efterforsket et sygdomsudbrud med Listeria monocytogenes, og fandt at færdiglavede fiskefrikadeller var smittekilden. Fiskefrikadellerne er blevet tilbagekaldt.
Om sygdomsudbruddet
I alt blev syv personer smittet med den samme type af Listeria monocytogenes i perioden fra juli til oktober 2024 (figur 1). Blandt de syge var seks kvinder og én mand. Patienterne var mellem 33-89 år (medianalder var 82 år). Patienterne var bosat i det meste af landet (tabel 1).
Tabel 1. Patienter med samme type Listeria monocytogenes i Danmark, juli til oktober 2024, per region (n=7)
Region |
Antal patienter |
Hovedstaden | 3 |
Midtjylland |
0 |
Nordjylland | 0 |
Sjælland | 2 |
Syddanmark | 2 |
I alt |
7 |
Efterforskningen af udbruddet
Udbruddet blev håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI stod for helgenomsekventering af listeriaisolater fra patienterne og interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere en mulig smittekilde.
Udbrudsopklaringen viste, at fiskefrikadeller var årsag til sygdomsudbruddet. Sammenligning af bakterier fra patienter og miljøprøver fra virksomheden, som producerede de fiskefrikadeller, som patienterne havde spist, viste, at bakterierne var helt ens. Fiskefrikadellerne blev kaldt tilbage fra butikkerne 2. november 2024.
Udbrudsstammen
Bakterien er af typen Listeria monocytogenes. Ved helgenomsekventering af de Listeria monocytogenes-bakterier som var isoleret fra patienterne, sås det at de er meget nært beslægtede og tilhører sekvenstype 7. I 2022 var der et udbrud med samme listeriatype, hvor udbruddet også var forårsaget af fiskefrikadeller fra samme producent.
Fakta om listeria
Listeria er særlig farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.
Fødevarestyrelsens vejledninger
Sådan undgår du listeria - hvis du er syg
Sådan undgår du listeria - hvis du er gravid
Læs mere
Nyhed om udbruddet (2. november 2024): Fiskefrikadeller årsag til sygdomsudbrud med listeria.
Tilbagekald fra Fødevarestyrelsen.
Læs mere om udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 7 i Danmark forårsaget af fiskefrikadeller i 2022
Læs mere om listeriainfektion
Læs mere om overvågning af listeriainfektion i Danmark