TBE opgørelse over sygdomsforekomst 2024
TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, skyldes en virus fra familien af flavivirus. TBE-virus bliver overført til mennesker via bid fra skovflåter.
TBE er fortsat en sjælden sygdom i Danmark, men SSI har i en nylig risikovurdering vurderet, at der vil ske en vis vækst af smitten i Danmark i de kommende år, både i antal tilfælde og i form af nye risikoområder.
TBE-tilfælde i 2024
TBE (tick-borne encephalitis) er blevet en anmeldepligtig sygdom i Danmark fra 1. november 2023. Statens Serum Institut overvåger og opgør forekomsten af TBE i Danmark. Antal påviste tilfælde, både med formodet smitte i Danmark og i udlandet, rapporteres årligt til det Europæiske Agentur for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC).
Nedenfor er en oversigt over det samlede antal smittede i 2024 påvist på Statens Serum Institut pr. 3. oktober 2024.
Smitteområde/smitteland | Antal tilfælde |
---|---|
Danmark* | 12 |
Sverige | 2 |
Norge + | 2 |
Finland | 1 |
*Ni patienter er smittet i kendte risikoområder. Heraf havde én smittet person ikke tegn på hjernebetændelse. For tre patienter er det formodede smittested et muligt nyt risikoområde (Ganløse Eged/Ore, Veddinge bakker, Fussing Sø).
+) Heraf havde én person ikke tegn på hjernebetændelse.
Kendte risikoområder
- Bornholm
- Tisvilde Hegn og omegn (Halsnæs og Gribskov kommuner)
Derudover vurderer SSI, baseret på påviste tilfælde siden 2021 i de sammenhængende nordsjællandske skovområder, at der kan være et eller flere afgrænsede risikoområder i følgende kommuner:
- Lyngby-Taarbæk
- Allerød
- Fredensborg
- Furesø
- Helsingør
- Hillerød
- Hørsholm
- Rudersdal
Mulige risikoområder (et eller flere afgrænsede risikoområder pga. optræden af sporadiske tilfælde i følgende kommuner):
- Vordingborg
- Faxe
- Egedal (nyt muligt risikoområde)
- Odsherred (nyt muligt risikoområde)
- Randers (nyt muligt risikoområde)
Gode råd
Risikoen for flåtbid kan minimeres ved at have så få bare hudområder som muligt, når man færdes i naturen fx ved at anvende lange bukser i gummistøvler og langærmet trøje. Derudover kan nogle myggeafvisende midler også have en forebyggende effekt mod flåtbid.
Det er vigtigt at fjerne en flåt, så snart man opdager den. Enten med fingrene eller med en pincet eller en særlig flåttang. Det er ikke afgørende, om man kan fjerne hele flåten.
Vaccination
Der findes en vaccine mod TBE, som kan overvejes, hvis man bor eller opholder sig jævnligt i kendte eller mulige risikoområder fra forår til efterår og færdes regelmæssigt i skov eller krat – eller får flåter på sig alene ved at færdes på stier. Risikoperioden i Danmark er normalt fra maj til og med oktober måned, og vaccination på i alt tre doser bør derfor påbegyndes inden da. Langt de fleste borgere forventes ikke at have behov for vaccination. Personer i særlig risiko kan fx være jægere, skovarbejdere, orienteringsløbere og bær/svampeplukkere. Det er sjældent, at børn udvikler TBE, hvilket kan skyldes, at de kun får en mild infektion, som ikke påvises.
Spørgsmål og svar om TBE
Hvad er TBE
TBE (Tick-borne encephalitis, centraleuropæisk hjernebetændelse) er en virussygdom, der overføres til mennesker med flåter. TBE er en meget sjælden sygdom i Danmark med sædvanligvis under fem tilfælde om året. Det er et virus, som kan give infektion i hjernen, hjernens hinder og nerverødder.
Hvordan bliver man smittet?
Den hyppigste smitte skyldes bid af flåter. Flåter med TBE-virus findes i små, afgrænsede områder som eksempelvis en eng eller lysning, mens flåter med borrelia kan findes i en hel skov.
I modsætning til borrelia, hvor smitten først overføres efter ca. ét døgn, så kan smitte med TBE-virus ske inden for få minutter efter, at flåten har bidt en.
Flåterne er især aktive fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.
Hvad er symptomerne på TBE?
TBE har normalt et tofaset sygdomsforløb. Efter en inkubationstid på 7-14 dage (efter et flåtbid) optræder hos ca. ¼ af de smittede et influenzalignende sygdomsbillede, der varer nogle få dage. Herefter vil ca. 2/3 af disse blive raske igen, mens cirka 1/3 vil udvikle tegn på hjernehinde- og/eller hjernebetændelse eller hjernehindebetændelse med involvering af nerverødderne. Dette sker efter et symptomfrit interval på få dage til tre uger. Infektionen forløber altså oftest helt ubemærket, eller den kan evt. debutere med symptomer fra centralnervesystemet. Kun ca. 1/12 af de der smittes, vil udvikle hjernebetændelse.
Hvor stor er risikoen for at få TBE-virus af en flåt?
Der er en lille risiko. Størst risiko for smitte har jægere, skovarbejdere og andre, der opholder sig meget i naturen uden for stier i krat og vegetation i de bestemte områder, hvor TBE findes.
Hvor farligt er det at få TBE-virus?
For de få, som udvikler hjernebetændelse, kan omkring 1/3 af patienterne udvikle årelange eller varige neurologiske skader i form af lammelser, høretab, tremor (rystelser) og/eller kognitiv dysfunktion som indlæringsvanskeligheder og paranoide vrangforestillinger.
Findes der en behandling mod TBE-virus?
Der findes ingen behandling mod TBE-virusinfektion.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er blevet bidt af en flåt?
Flåten skal bare af med det samme med en negl eller andet. De må ikke få lov at sætte sig, da TBE-virus sidder ude i spytkirtlerne. Det vil sige, at den sætter tænderne i en og sprøjter spyt ind, lige så snart den sætter sig, og overførslen af TBE-virus begynder.
Hvordan undgår jeg bedst at blive smittet af en flåt?
Man kan beskytte sig mod TBE-virus ved enten at forsøge at undgå flåtbid, hurtigt at fjerne flåter og/eller lade sig vaccinere, hvis man færdes jævnligt i skov og krat uden for stier i områder, hvor TBE forekommer.
Med tegn til øget spredning af TBE-virus i Danmark, i særdeleshed i områder i Nordsjælland, er det vigtigt at oplyse om forebyggende tiltag og eventuel vaccination af personer i særlig risiko. Det er dog vigtigt at vide, at vaccination ikke giver 100 % beskyttelse.
Kan man blive testet for, om man er blevet smittet med TBE?
Man kan ikke blive testet for TBE, blot fordi man har haft en flåt på sig, men i øvrigt ikke har nogen symptomer. I Danmark er det kun ved fx indlæggelse eller ved alvorlige symptomer, der testes for TBE.
Hvem bør blive testet?
Indlagte eller dem med alvorlige symptomer.
Hvordan får man en vaccine?
Hvis man mener, at man kunne være i særlig risiko for at blive smittet med TBE, kan man tale med sin læge eller en vaccinationsklinik om evt. vaccination.