Luftvejsinfektioner - overvågning
Vi overvåger den ugentlige forekomst af en række luftvejssymptomer og cirkulation af forskellige luftvejsvirus ved hjælp af en række epidemiologiske og virologiske overvågningssystemer. Resultaterne har til formål at vurdere, hvilke luftvejsvirus som er årsag til luftvejsinfektioner i befolkningen, samt at vurdere hvor stor en belastning der er af sundhedsvæsnet.
Sentinelovervågning - praktiserende lægers overvågning af influenzalignende sygdom
Sentinelovervågningen af influenzalignende sygdom (ILI) er baseret på indberetninger fra praktiserende læger, og er et frivilligt, stikprøvebaseret meldesystem, hvor influenza, covid-19 og andre luftvejsvirusinfektioner bliver overvåget. Et fast antal praktiserende læger, som er geografisk fordelt over hele landet, indgår i sentinelovervågningen. Sentinellægerne indrapporterer ugentligt, hvor mange patienter med influenzalignende symptomer de ser i deres praksis, samt hvor mange konsultationer de har haft i alt. Derudover udtager de ugentligt podninger fra patienter med influenzalignende sygdom. Podningerne bliver analyseret på Statens Serum Institut for en lang række forskellige luftvejsvirus. Resultaterne fra sentinelovervågningen bliver anvendt til at vurdere forekomsten af luftvejsinfektioner i befolkningen, samt hvilke luftvejsvirus der er årsag hertil.
Virusmåling i Danmark - borgeres selvpodning for luftvejsinfektioner
I projektet Virusmåling i Danmark indsender tilfældigt udvalgte danskere og medarbejdere på flere store arbejdspladser prøver, når de føler tegn til sygdom. Før februar 2024 blev prøverne kun undersøgt for SARS-CoV-2, influenzavirus og RS-virus. Fra uge 7 og frem undersøges prøverne for en lang række virus, som fremgår af højre side af figuren nedenfor. Du kan læse mere om projektet her.
Borgeres rapportering af influenzalignende symptomer
Influenzaforekomsten i befolkningen bliver overvåget ved hjælp af Influmeter, som er et webbaseret overvågningssystem, der bygger på frivillige borgerrapporteringer. Hver uge i influenzasæsonen rapporter borgere, om de har haft influenzalignende sygdom (ILS). Influmeter bidrager med information om ILS i den del af befolkningen, der ikke nødvendigvis kontakter læge ved ILS.
Vagtlægeovervågningen
Influenzalignende symptomer bliver også overvåget gennem vagtlægerne, og kører året rundt. Vi opgør dog kun data i den aktive influenzasæson (uge 40 til uge 20). Vagtlæger i hele landet har i dette system mulighed for at angive, om en patient har influenzalignende sygdom. På baggrund af det totale antal konsultationer i hver region beregnes ILI konsultationsprocenten. Der bliver også indsamlet data fra akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden, hvor ILI konsultationsprocenten også bliver beregnet.
Overvågning af den samlede sygdomsbyrde og belastning af sundhedsvæsnet som følge af influenza, covid-19 og RSV
De to nedenstående grafer viser antal personer, som får påvist influenza, covid-19 eller RS-virus per uge, og hvor mange af disse personer som bliver indlagt med infektionen.
Overvågning af alvorlige luftvejsinfektioner i Danmark (SARI)
Overvågning af alvorlige luftvejsinfektioner (severe acute respiratory infections – SARI) er etableret for at samle overvågningen af patienter med symptomer på alvorlig luftvejsinfektion indlagt på et hospital med eller uden påvisning af en luftsvejsinfektion. Overvågningen inkluderer personer indlagt i mindst 12 timer med mindst én diagnosekode, som angiver at personen har en nedre luftvejsinfektion. Blandt disse, identificeres personer med samtidig laboratoriepåvist SARS-CoV-2 (covid-19), influenza eller RSV.