Trikinellose

En zoonotisk infektion forårsaget af trikiner, dvs. orme af slægten Trichinella. Trikiner er meget sjældent forekommen i Danmark og infektion vil derfor primært være forbundet med indtagelse af fødevarer fra udlandet.

Sygdom i mennesker er oftest forbundet med indtag af råt eller ikke gennemstegt kød fra inficerede svin, vildsvin og hest, men alle rovdyr, ådselædere og altædende arter kan fungere som smittekilde.

I Europa registreres der generelt meget få tilfælde af trikinellose (79 tilfælde i 2021). Hovedparten af de registrerede europæiske tilfælde kommer fra Østeuropa. Globalt er det estimeret, at der årligt forekommer 10.000 tilfælde af trikinellose.

I Danmark undersøges systematisk omkring 20 millioner slagtesvin om året for trikiner og parasitten er ikke påvist i dansk produceret svinekød siden 1930. Derfor formodes humane tilfælde at være relateret til indtag af inficeret kød eller kødprodukter fra udlandet. Eksempelvis var der i 2004 et udbrud af trikinellose hos syv patienter, der havde spist en pølse hjembragt fra Rumænien. I 2007 blev en dansk kvinde smittet via en polsk tepølse. Det viste sig senere, at hun var en del af et større udbrud, hvor mere end 200 mennesker i Polen blev smittet.

I Grønland har der i første halvdel af 1900-tallet været større epidemier af trikinellose. I dag ses stadig enkelte udbrud, der ofte er associeret med indtag af isbjørnekød eller hvalroskød, der ikke er tilstrækkelig varmebehandlet.

Trikinellose forebygges primært ved grundig gennemstegning eller -kogning af kød fra rovdyr og dyr af svine- og hesteslægten.

Symptomer

Symptomerne i starten af sygdommen er almen utilpashed og mave-/tarm-symptomer forårsaget af de voksne orme. Efter få uger, når larverne er migreret til muskulaturen, opstår hævelse omkring øjnene, feber, muskelsmerter, eventuelt udslæt og i nogle tilfælde også små hudblødninger.

Nogle infektioner med trikiner forløber uden symptomer. Den kroniske sygdom præges af træthed, muskelsmerter og svedtendens.

Jo flere larver, patienten har indtaget og jo mere udbredt cysterne er i musklerne, desto flere symptomer kan der forventes.

Årsag

Trikinose skyldes infektion med cyster af rundormen Trichinella spiralis og andre Trichinella-arter fra råt eller delvist råt kød fra inficerede rovdyr, ådselædere og altædende dyr.

Efter indtagelse af kød fra inficerede dyr frigøres larver fra kødet, og larverne modnes til voksne orme (1-2 mm lange) i tyndtarmen. De voksne orme giver ophav til larver, der gennembryder tarmvæggen og spredes med kredsløbet til muskelvæv. I muskelvævet indlejres larverne i cyster, som kan smitte til nye værter.

Smitteveje

Smitte kan ske ved indtagelse af råt eller delvist råt/ikke gennemstegt kød, fra inficerede kødædende dyr. Parasitten smitter ikke mellem mennesker.

Forebyggelse

Den vigtigste forebyggelse er effektiv kødkontrol. Man skal undgå at spise ikke gennemstegt svine- og især vildsvinekød. I lande med usikker kødkontrol må alt kød betragtes som potentielt smittefarligt i rå tilstand.

Behandling

Hvis diagnosen stilles i det tidlige stadie, dvs. inden larverne når at lejre sig i cyster i musklerne, er behandling med albendazol sandsynligvis virksom. Der bør samtidig behandles med et steroidpræparat, idet der kan udløses en voldsom allergisk reaktion, når larverne går i forfald.

Albendazol er ikke registreret i Danmark, og behandlingen vil altid være en infektionsmedicinsk specialistopgave. Symptomerne aftager oftest gradvist, men kan vare i mange år.

Særligt for sundhedsfagligt personale

Meldepligt

I Danmark er der laboratorie anmeldepligt for humane tilfælde af trikinellose.

Referencer

A case of trichinellosis in Denmark, imported from Poland, June 2007, Stensvold CR, Nielsen HV, Mølbak K. Euro Surveill. 2007 Aug 9;12(8):E070809.3.

Epidemiology, diagnosis, treatment, and control of trichinellosis, Gottstein B, Pozio E, Nöckler K. Clin Microbiol Rev. 2009 Jan;22(1):127-45.

Annual epidemiological report for 2022 – Trichinellosis, ECDC, Surveillance report, 2024
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/trichinellosis-annual-epidemiological-report-2022

Diagnostik

Undersøgelse for trikinose hos mennesker beror almindeligvis på påvisning af antistoffer mod Trichinella i blodet. PCR på DNA udvundet fra muskelvæv er i visse tilfælde en mulighed.

 

Diagnostiske undersøgelser

Trichinella spiralis antistof (R-nr. 382)