Forskning i vaccineadjuvanser

Moderne vacciner har behov for hjælpestoffer for at være tilstrækkeligt effektive. Derfor tilsætter man et hjælpestof, der forstærker reaktionen i immunsystemet og derved øger vaccinens effekt. På Statens Serum Institut arbejder vi med udvikling af de nye stoffer, som kaldes adjuvanser.

En vaccine med hele bakterier har den fordel, at kroppen genkender mikroorganismerne som noget farligt, der skal bekæmpes. Men de fleste moderne vacciner består af meget små dele fra den virus eller bakterie, som er årsag til sygdommen. Selvom de forskellige dele er nøje udvalgt, fordi de udløser beskyttelse mod sygdommen, er de ikke i sig selv nok til at udgøre en effektiv vaccine. De kan således ikke alarmere immunforsvaret i tilstrækkelig grad til at aktivere det - det problem løser man ved at tilsætte adjuvanser.

På Statens Serum Institut har vi udviklet adjuvanser, så immunsystemet genkender vaccinen som en mikroorganisme. Adjuvanset består af små fedtkugler (liposomer). På overfladen af liposomerne indsættes komponenter, der har lighed med overfladekomponenter af mikroorganismen, og som effektivt stimulerer immunforsvaret. Resultatet er en effektiv vaccine rettet imod de dele af mikroorganismen, der giver bedst beskyttelse. Vi arbejder målrettet med at udvikle adjuvanser, der bedst forstærker effekten af forskellige vacciner.

Vores adjuvanssystem hedder CAF og er anerkendt og efterspurgt af vaccineforskere over hele verden.

 

CAF01

Kliniske afprøvninger i mennesker har vis, at CAF01 er både sikker og effektiv til at stimulere produktion af antistoffer samt aktivere vaccinespecifikke T-celler, som spiller en vigtig rolle i immunforsvaret mod f.eks. tuberkulose: A novel liposomal adjuvant system, CAF01, promotes long-lived Mycobacterium tuberculosis-specific T-cell responses in human og Chlamydia: Safety and immunogenicity of the chlamydia vaccine candidate CTH522 adjuvanted with CAF01 liposomes or aluminium hydroxide: a first-in-human, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1 trial

 

CAF09b

CAF09b aktiverer immunforsvarets dræber T-celler, som spiller en vigtig rolle i kampen mod f.eks. kræft og virusser. CAF09b evalueres nu i mennesker i en vaccine mod prostatakræft:
First in man study: Bcl-Xl_42-CAF®09b vaccines in patients with locally advanced prostate cancer og i neoantigen-baserede vacciner mod metastatisk melanom: 
Personalized therapy with peptide-based neoantigen vaccine (EVX-01) including a novel adjuvant, CAF®09b, in patients with metastatic melanoma

CAF10b

Dette adjuvans er designet til specifikt at stimulere en type af celler, som hedder Th17-celler. CAF10b er i øjeblikket i kliniske forsøg mod Mycobacterium tuberculosis: First-in-Human Trial of the Novel Tuberculosis Vaccine Candidate, H107e/CAF®10b (nTB-01)

Forskningsprojekter 

NeoPepVac

Titel: Personlig kræftimmunterapi ved anvendelse af adjuverede Neo-epitop Peptid-baserede vacciner (NeoPepVac)

Formål: Det overordnede mål med projektet er at generere personlige vacciner, der sandsynligvis vil være yderst effektive hos en stor del af kræftpatienter og styrke effekten af checkpoint inhibitorer. De fire specifikke mål er:

  • At udvikle personlige kræftvacciner baseret på peptider i kombination med CAF09b-adjuvans designet til at give optimal immunterapi gennem CTL-induktion
  • At afslutte et fase 1 forsøg med neoepitope-baseret immunterapi hos cancerpatienter og give PoC til den overordnede strategi, sikkerhed og klinisk gennemførlighed
  • At forbedre forudsigelsesalgoritmer gennem identifikation af neoepitoper ved brug af syngeniske musemodeller og analyser af immunreaktivitet hos vaccinerede patienter
  • At udvikle vaccineleveringsstrategier for at udvide neoepitoprepertoiret og øge vaccine respons og effekt

Bevillingsgiver: Danmark Innovationsfond 

Danmarks Innovationsfond logo

Partnere: Statens Serum Institut, Evaxion Biotech, DTU og Herlev Hospital

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk 

TransVac2

Titel: Europæisk vaccinationsforsknings- og udviklingsinfrastruktur (TransVac2)

Formål: Det overordnede formål med TransVac2-konsortiet er at fremme etableringen af en bæredygtig europæisk F & U-infrastruktur. TransVac2 vil støtte innovation for både profylaktisk og terapeutisk vaccineudvikling og derved optimere viden og ekspertise indenfor udvikling af de humane og dyrevacciner.

Bevillingsgiver: Europæisk Union, H2020

EU Logo     TRANSVAC2

Partnere: TransVac2 er et europæisk konsortium bestående af 26 partnere på tværs af Europa

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk eller Lars Vibe Andreasen, lva@ssi.dk

NIH

Titel: Mekanismer for aldersspecifik vaccine adjuvans synergi

Formål: at designe adjuvanser, som kan fremkalde robust Th1-immunitet hos nyfødte og ældre mennesker, hvor denne type immunitet er vanskelig at opnå. De synergistiske adjuvanskombinationer identificeret in vitro vil blive testet for sikkerhed og evne til at inducere Th1-immunitet in vivo. For at overføre adjuvanskombinationerne til en formulering til anvendelse in vivo, vil de først blive inkorporeret i leveringssystemer, der muliggør co-lokalisering af adj-kombinationerne og vaccineantigenerne i dendritiske celler.

Bevillingsgiver: National Institute of Health (NIH)

National Institutes of Health logo

Partnere: Harvard Medical School & Division of Infectious Diseases, Boston Children's Hospital og Statens Serum Institut

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk

RNA-vaccine samarbejdsprogrammet

Titel: RNA-vaccine samarbejdsprogrammet

Formål: at udvikle nye forbedrede mRNA-vaccinekonstruktioner eller mRNA-vaccineleveringssystemer.

Bevillingsgiver: Novo Nordisk Foundation

 

Partnere: RNA-vaccine samarbejdsprogrammet er et dansk konsortium bestående af Statens Serum Institut, Københavns Universitet og Århus Universitet.

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk

FLUniversal

Titel: Intranasal, hurtigtvirkende vaccine til alle sæsonbestemte og pandemiske influenzavirus.

Formål: FLUniversal-konsortiet har til formål at udvikle DeltaFLU som en universal influenzavaccine, der beskytter mod alle influenzavirusstammer. For at fremskynde den kliniske udvikling af influenzavaccinekandidater generelt, vil FLUniversal også udvikle en klinisk udfordringsmodel for kontrolleret human infektion og vurdere korrelater af beskyttelse mod influenzavirus.

Bevillingsgiver: European Union H2020

EU Logo

Partnere: FlUniversal er et europæisk konsortium bestående af Vivaldi Biosciences, Leiden University Medical Center (LUMC), Statens Serum Institut (SSI), Vismederi, Center for Human Drug Research (CHDR), Meditox og MHRA.

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk

AVAR-T

Titel: ADVANCING VACCINE ADJUVANT RESEARCH FOR TUBERCULOSIS.

Formål: Formålet med AVAR-T-konsortiet er at  udvikle nye vaccineadjuvanser, der kan fremskynde udviklingen af tuberkulosevacciner. Forskellige antigen/adjuvans-kombinationer vil blive sammenlignet for at vælge de bedste antigen-/adjuvansformuleringer til videreudvikling.

Bevillingsgiver: NIH

National Institutes of Health logo

Partnere: AVAR-T er et internationalt konsortium bestående af partnere fra Australien (University of Sydney), USA (Oregon Health & Science University) og Danmark (Statens Serum Institut).

Kontakt: Gabriel Pedersen, gakp@ssi.dk

Gabriel Kristian Pedersen

Kontakt

Gabriel Kristian Pedersen, Afsnitsleder, Infektionsimmunologi / Adjuvans
T. 32688561 @. gakp@ssi.dk Se profil