Forskning i klamydiavaccine

Alt for mange danske kvinder ender i barnløshed, fordi de, uden at vide det, er smittet med klamydia. Klamydia er en udbredt kønssygdom, der smitter ved ubeskyttet seksuelt samvær. Sygdommen er ofte symptomfri og forbliver derfor ubehandlet. En ubehandlet klamydiainfektion kan føre til ufrivillig barnløshed. På Statens Serum Institut er vi ved at udvikle en vaccine mod klamydia.

På verdensplan rammes over 130 mio. mennesker af en klamydiainfektion og alle forsøg på at kontrollere udbredelsen af klamydia har indtil videre slået fejl. Klamydia er hyppigst blandt seksuelt aktive under 25 år. Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydiabakterien kan forårsage betændelse i æggelederne hos kvinder, med ufrivillig barnløshed til følge, og betændelse i bitestiklerne hos mænd. En klamydiainfektion kan behandles med antibiotika, men da infektionen i op mod 2/3 af de smittede er helt uden symptomer, går de færreste til lægen. Hos kvinder kan en længerevarende infektion føre til betændelse i æggelederne, som ubehandlet kan resultere i aflukning af æggelederen med risiko for ufrivillig barnløshed eller graviditet uden for livmoderen. Der er således et stort behov for at udvikle en vaccine mod klamydia. En klamydiavaccine vil forebygge ufrivillig barnløshed og spare det danske sundhedsvæsen for massive udgifter til behandling af barnløse.

Statens Serum Instituts klamydiavaccine forskning er verdensførende

Siden 1960’erne har flere forskergrupper forsøgt at udvikle vacciner mod klamydia, ved at bruge hele klamydiabakterier, men uden tilfredsstillende resultater. Derfor har vi på SSI brugt en helt ny strategi i udviklingen af vores klamydiavaccine. Det indebærer bl.a. brug af avancerede metoder inden for genteknologi, hvor vi sammensætter de komponenter, der beskytter mod sygdom, så de aktiverer flere dele af immunforsvaret samtidig. Denne kombination gør Statens Serum Instituts klamydiavaccine enestående inden for feltet. SSI's vaccine har været testet i klinisk fase Ia og Ib med lovende resultater og videre klinisk udvikling af vaccinen er under planlægning.

Forskningsprojekter

VacPath

Titel: Novel Vaccine vectors to resist pathogen challenge

Formål: Formålet med VacPath er at etablere en meget tiltrængt teknologisk infrastruktur i Europa, samt at udvikle/træne yngre forskere i at fremdrive udviklingen af innovative, beskyttende og sikre vacciner til fremtidig klinisk brug.

Bevillingsgiver: Europæisk Union, Horizon 2020

EU logo 

Partnere: Statens Serum Institut, Utrecht Universitet (NL), Heinrich-Heine Universitet (Tyskland), Basel Universitet (Schweiz), Siena Universitet (Italien), Microbiotec SRL (Italien) og Abera Bioscience AB (Sverige)

Kontakt: Jes Dietrich, jdi@ssi.dk

 DFF: Pioneer Th17 T cells

Titel: Pioneer Th17 T cells facilitate recruitment of Th1 T cells into infected genital tract tissue

Formål: Dette projekt har til formål at levere en ny forståelse af Th17 T-celler og deres rolle i bekæmpelsen af en infektion med bakterien Chlamydia trachomatis (Ct). Det optimale immunrespons mod denne infektion mangler endnu at blive identificeret fuldt ud. Især Th17 T-cellers rolle er endnu ukendt. I denne projekt undersøger vi deres rolle i bekæmpelsen mod en Klamydia infektion og i at styrke andre cellers evne, såsom Th1 T-celler i at deltage i et beskyttende immunsvar. Endelig vil vi undersøge forskellige vaccinestrategier mod Klamydia, og om residerende immunitet er påkrævet for at bekæmpe infektionen.

Bevillingsgiver: Danmarks Frie Forskningsråd  

DFF

Kontakt: Jes Dietrich, jdi@ssi.dk

 DFF: Specific Th17/exTh17 T cell subsets

Titel: Specific Th17/exTh17 T cell subsets mediate protective immunity in the genital tract against infection with Chlamydia trachomatis

Formål: Vi har vist, at Th17 T-celler dækker over adskillige Th17 subsets med endnu ukendt funktion. I dette projekt vil vi karakterisere disse subsets og undersøge, hvilken rolle hver af dem spiller i at bekæmpe en infektion med Klamydia. Endvidere undersøger vi Th17 T-cellers rolle i at skabe en lokal immunologisk hukommelse, der kan beskytte mod fremtidige infektioner.

Bevillingsgiver: Danmarks Frie Forskningsråd  

DFF

Kontakt: Jes Dietrich, jdi@ssi.dk

Frank Follmann

Kontakt

Frank Follmann, Afdelingschef, Infektionsimmunologi
T. 32688296 @. frf@ssi.dk Se profil