Forskning i genital mikrobiota

I afsnit for reproduktions mikrobiologi forsker vi i betydningen af infektioner og mikrobiota (bakteriesammensætningen) i kønsorganerne.

Fokusområder og formål

Vi undersøger effekten af antibiotisk behandling på den genitale mikrobiota hos både mænd og kvinder.

Forskningsprojekter

Genital mikrobiota under antibiotisk behandling 

Vi undersøger konsekutive prøver indsamlede fra både mænd og kvinder under antibiotisk behandling for seksuelt overførbare infektioner (STI) og en kohorte af ikke-behandlede normale for at belyse den daglige variation af mikrobiota. Vi ønsker at belyse, hvor stor effekten på de normale bakterier er, og hvor lang tid det varer før man vender tilbage til udgangstilstanden. Undersøgelsen udføres i samarbejde med overlæge Lars Falk, Linköping, Sverige.

Ændringer i den vaginale mikrobiota under brystkræftbehandling

Kvinder, der får anti-hormonbehandling i forbindelse med brystkræftbehandling, får ofte svære vaginale problemer. Dette tilskrives primært østrogenmanglen, som fører til udtynding af vaginalepitelet. Der er imidlertid ofte inflammationstegn, og vi ønsker at kortlægge ændringerne ved undersøgelser af vaginal mikrobiota med henblik på eventuel probiotikum behandling. Projektet udføres i samarbejde med praktiserende gynækolog Irina Goukassian og de onkologiske afdelinger på RH og Herlev Hospital. Patientinklusion er afsluttet og resultater under bearbejdelse.

Betydningen af den vaginale mikrobiota for graviditeten

I et prospektivt studie indsamles vaginal podninger fra gravide kvinder ved nakkefoldsscanningen i uge 12 samt ved misdannelsesscanningen i uge 19. Vi ønsker at undersøge betydningen af vaginal mikrobiota for spontan abort og for tidlig fødsel. Undersøgelsen udføres i samarbejde med professor Niels Uldbjerg, Skejby Sygehus.

Vaginal mikrobiota og in-vitro fertilisation

Abnorm vaginal mikrobiota er associeret med signifikant dårligere graviditetschancer (ORadj 18,1). Vi udfører derfor en randomiseret kontrolleret undersøgelse (RCT) af behandling inden IVF med clindamycin +/- probiotika mod placebo. Patientinklusion pågår til 2022. Studiet udføres i samarbejde med professor Peter Humaidan og læge, ph.d. Thor Haahr, Fertilitetsklinikken i Skive samt fertilitetsklinikkerne på Hvidovre Hospital og Rigshospitalet.

Jørgen Skov Jensen

Kontakt

Jørgen Skov Jensen, Fagchef, Bakterier, parasitter og svampe / Reproduktiv mikrobiologi
T. 32683636 @. jsj@ssi.dk Se profil