Gastrointestinal vaccineforskning

Vacciner er i stor udstrækning effektive til at beskytte både mennesker, kæledyr og produktionsdyr mod infektionssygdomme. Dog er det fortsat en udfordring at vaccinere til beskyttelse mod infektioner i mave-tarm-kanalen, hvor kun ganske få vacciner i dag er tilgængelige. Det skyldes, at antistoffer efter almindelig vaccination ikke transporteres ud på slimhinden, og at vacciner indgivet gennem munden nærmere opfattes som harmløs føde end som vaccine og derved ikke fremprovokerer et immunsvar. Således døde i 2019 omkring 1½ million mennesker af diarré, hvilket er mere end samtlige dødsfald relateret til mord, selvmord, terrorisme eller konflikter. Endvidere er halvdelen af jordens befolkning kronisk smittet med mavesårsbakterien H. pylori, der er en af de vigtigste årsager til kræft i maven med mere end 750,000 døde af mavekræft i 2020. Infektioner i mave-tarm-kanalen fører derfor til et fortsat stort forbrug af antibiotika og dermed også en høj risiko for antibiotikaresistens (AMR). Effektive gastrointestinale vacciner vil dermed være et effektivt værktøj til at bekæmpe globale trusler i form af diarré, mavesår, cancer og AMR.

Gastrointestinal vaccineforskning på SSI

Forskningsgruppen for GI vaccineforskning arbejder ud fra en One Health tankegang, hvor en nytænkning af humane og veterinære vacciner baseres på mange års forskning i vaccineudvikling og en forbedret immunologisk forståelse for opbygning af immunitet på slimhinder i mennesker og dyr.

Vi arbejder både med levering af vacciner på slimhindeoverflader i en form, så det lokale immunforsvar aktiveres og med nye vaccineteknologier, der efter almindelig vaccination i armen præger immunforsvaret til at styre immunaktivering ned til tarmen.

Parallelt med udvikling af nye vaccineteknologier har vi fokus på at skræddersy vaccinernes antigener, så de neutraliserer de sygdomsfremkaldende bakteriers evne til at angribe epitelcellerne i slimhinden. For at reducere brugen af forsøgsdyr anvender vi relevante cellekulturer til at definere disse antigener bedst muligt, før de afprøves i dyremodeller.

Vores mål er at levere sikre og effektive vacciner, der beskytter mennesker eller dyr mod infektioner i mave-tarm-kanalen, så behandlingskrævende sygdom forebygges og anvendelsen af anitbiotika og udviklingen af antibiotikaresistens reduceres.

Forskningsprojekter

Vax2Muc

Titel: Next generation vaccines against moderate inflammation gastrointestinal mucosal pathogens, using Helicobacter pylori as model pathogen

Formål: Vax2Muc vil udvikle en ny generation af vacciner for at imødegå den antibiotikaresistens i patogener på slimhinden i mave-tarm-kanalen, der truer folkesundheden. Vax2Muc vil udvikle en proof-of-concept H. pylori vaccine, der skal evalueres i et fase I klinisk forsøg. Vores rolle er dels, at afprøve vaccinekandidaterne i en præklinisk musemodel, og dels, at forske i hvordan immunogeniciteten af fremtidige vaccinekandidater til brug på slimhinder kan øges ved et innovativt molekylært antigendesign.

Bevillingsgiver: Horizon Europe

EU flag

Partnere: Projektet er et samarbejde med 10 partnere fra 8 lande med projektledelse fra Technische Universität München

Kontakt: Gregers Jungersen, grju@ssi.dk 

SigAVAC

Titel: SIgAVAC – Beskyttelse mod E. coli-induceret fravænningsdiarré ved vaccinefremkaldt SIgA respons

Formål: Nyfødte grise er passivt beskyttet mod coli-bakterier af antistoffer i soens mælk, men det stopper brat, når grisene fravænnes, og de ikke selv har dannet antistoffer i tarmen. Traditionelle vacciner giver antistoffer i blodbanen, men disse transporteres ikke ind i tarmen og beskytter derfor ikke mod infektion på slimhindens overflade. Orale levende vacciner giver de rigtige sekretoriske IgA (SIgA) antistoffer men påvirkes negativt af antibiotika og antistoffer i mælken. Vi vil udnytte mange års erfaring fra SSI's adjuvansforskning til at sammensætte og optimere en unik og revolutionerende vaccine, så der fremkaldes SIgA antistoffer mod E. coli i tarmen efter injektion af pattegrise.

Bevillingsgiver: Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet

GUDP logo 

Partnere: Aarhus Universitet og SEGES

Kontakt: Gregers Jungersen, grju@ssi.dk

Gregers Jungersen

Kontakt

Gregers Jungersen , Infektionsimmunologi / Veterinær vaccine
T. 32688592 @. grju@ssi.dk Se profil