Infektionsepidemiologi & Forebyggelse

Formål:

At forebygge infektioner ved overvågning af infektionssygdomme og vaccinationer, sundhedsfaglig rådgivning, risikovurdering og formidling om infektioner og infektionshygiejne, samt deltagelse i det nationale forskningsbaserede infektionsberedskab herunder opklaring af udbrud.

Opgaver:

  • National epidemiologisk overvågning af infektioner samt vaccinationstilslutning (herunder determinanter for vaccination) og effekt og sikkerhed af vaccinationsprogrammer. Spildevand fra udvalgte rensningsanlæg overvåges for SARS-CoV-2 og andre infektioner. Forskningsbaseret rådgivning til landets læger og andet sundhedspersonale vedr. forebyggelse af smitsomme sygdomme, infektionshygiejne og vaccinationer.
  • Epidemiologisk assistance ved sygdomsudbrud, eksempelvis ved at finde smittekilden til fødevarebårne udbrud ved hjælp af analytiske epidemiologiske metoder.
  • Udvikling og vedligehold af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer
  • Information om forebyggelse af infektioner under udlandsrejse gennem instituttets hjemmeside.
  • Formidling af viden om forekomst af smitsomme sygdomme, sygdomsudbrud og forebyggelse samt infektionshygiejne via gennem SSI’s hjemmeside, nyhedsbreve som EPI-NYT, INFLUENZA-NYT, CEI-NYT og andre medier.
  • Udsender påmindelser til forældre når det er ved at være tid til vaccination i børnevaccinationsprogrammet samt til hepatitis b-smittede gravide kvinder vedrørende vaccination af deres børn, og påmindelser hvis vaccinationstidspunktet er overskredet.
  • Overvågning af dødelighed i befolkningen i relation til epidemier og andre folkesundhedstrusler (fx hedebølger) i Danmark og en lang række europæiske lande gennem EuroMOMO-programmet.
  • Deltager i det humane-veterinære smitteberedskab, fx for zoonotisk influenza.
  • Uddannelse, bl.a. af kommende speciallæger i samfundsmedicin, master og ph.d.studerende..
  • Forskning, dokumentation, undervisning og udvikling inden for infektionsepidemiologi

Internationale opgaver: Afdelingen er nationalt kontaktpunkt for det europæiske EWRS varslingssystem og det verdensomspændende varslingssystem IHR under WHO. Afdelingen deltager i den fælleseuropæiske sygdomsovervågning og -kontrol gennem ECDC og samarbejde med WHO og deltager i flere europæiske projekter og programmer (EU-WISH, JAMRAI-2, VITAL, DURABLE samt flere samarbejder om brug af elektroniske sundhedsregistre til at beregne covid vaccine effektivitet, overvåge alvorlige luftvejsinfektioner (SARI), kønssygdomme og antibiotika-resistens i bakteriæmier). Afdelingen er værtssted for ECDC’s 2-årige uddannelse i interventionsepidemiologi (EPIET).

Palle Valentiner-Branth

Kontakt

Palle Valentiner-Branth, Afdelingschef, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse
T. 32683269 @. pvb@ssi.dk