Nyt fra SSI's Infektionsberedskab uge 35-2024

Udvalgte aktuelle emner fra det danske infektionsberedskab

  • Mpox-tilfælde udenfor Afrika
  • Bluetongue-udbrud i Danmark er forbundet til europæisk udbrud
  • Tilfælde af legionærsygdom ved håndtering af jordforbedringsprodukter

Mpox-tilfælde udenfor Afrika

Efter Verdenssundhedsorganisationen (WHO) den 14. august 2024 udmeldte, at den seneste udvikling i udbruddet af mpox i Afrika udgør en international trussel mod folkesundheden, er der fundet tilfælde af mpox (clade Ib) i Sverige og Thailand. Der forventes importerede tilfælde i flere lande i den kommende tid. Risikoen for infektion vurderes til at være lav for den generelle befolkning i Europa, og lav til moderat for visse undergrupper. Statens Serum Institut er ved at klargøre til at kunne overvåge mpox via spildevandsovervågning. Viden om smittemåde for den nye clade Ib er fortsat mangelfuld.

Læs om:

Bluetongue-udbrud i Danmark er forbundet til europæisk udbrud

Som del af DK-VET-samarbejdet med Københavns Universitet foretager Statens Serum Institut diagnostik og typning af overvågningsprøver fra drøvtyggere for bluetongue-feber. Virus er fundet at være Bluetongue-virus serotype 3 (BTV-3) og tæt beslægtet med BTV-3 fra udbruddet i Nederlandene. Det danske udbrud er dermed forbundet til det omfattende udbrud, der startede i september 2023 i Nederlandene og siden har spredt sig til flere omkringliggende lande. Bluetongue smitter via mitter og kan ramme drøvtyggere som får, geder, kvæg og hjorte. Fødevarestyrelsens hjemmeside opdaterer informationer om udbruddet løbende bl.a. på baggrund af analyseresultater fra Statens Serum Institut. Dyrlæger kan bestille vacciner mod bluetongue hos Statens Serum Institut.

Læs om:

Tilfælde af legionærsygdom ved håndtering af jordforbedringsprodukter

Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterier af slægten Legionella, dog hyppigst af arten L. pneumophila. Legionella er bakterier, der primært trives i lunkent og stillestående vand, men også i andre våde og fugtige miljøer. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. I 2024 er der foreløbigt konstateret seks tilfælde med L. longbaechae efter håndtering af plantemuld eller jordforbedringsprodukter mod et enkelt tilfælde i 2023. Udviklingen følges i tæt samarbejde mellem Styrelsen for Patientsikkerhed, Jordbrugskontrollen i Landbrugsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Læs om: