Uge 41 - 2023

Statens Serum Institut følger året rundt udviklingen i smitte, indlæggelser og vaccinationstilslutning for covid-19, influenza og andre virale og bakterielle luftvejsinfektioner. Fremover vil covid-19 blive integreret i den eksisterende luftvejsovervågning.

Overvågningen af efterårets og vintersæsonens luftvejssygdomme er begyndt

Fra uge 40 intensiverer Statens Serum Institut overvågningen af covid-19, influenza og andre relevante virus og bakterier, der kan give luftvejsinfektioner. Her aktiveres flere overvågningssystemer, og der kommer ugentlige visninger af overvågningsdata på SSI’s hjemmeside og SSI’s interaktive dashboards.

Overvågningen af luftvejsinfektioner er baseret på bl.a. indrapportering af luftvejssymptomer fra borgere, henvendelser til praktiserende læger og vagtlæger, hospitalsindlæggelser, mikrobiologiske laboratorieanalyser (herunder subtypning og variantbestemmelse), samt spildevandsovervågning for covid-19. Som et yderligere overvågningsredskab for cirkulation af luftvejsinfektioner i befolkningen anvendes Influmeter, hvor borgere har mulighed for at selvrapportere symptomer på luftvejsinfektion. Som noget nyt inviteres flere tusinde danskere til at deltage i projektet ”Virusmåling i Danmark” med henblik på at give sundhedsmyndighederne yderligere indblik i udbredelsen af udvalgte luftvejsvirus. Det sker via frivillige selvpodninger, som udføres i hjemmet ved sygdom med symptomer på luftvejsinfektioner.

I forbindelse med integrationen af covid-19 i luftvejsovervågningen introducerer Statens Serum Institut en ny fælles overvågningsside , der samler data og vurderinger på tværs af covid-19, influenza, RS-virus og andre relevante luftvejsinfektioner. Her vises en kort faglig opsummering af, hvordan smittesituationen ser ud uge for uge, samt nøglegrafer som beskriver udviklingen på baggrund af de forskellige overvågningssystemer beskrevet ovenfor. Den ugentlige vurdering beskriver kort udviklingen i smittebilledet, udviklingen i indlæggelser samt hvilke virustyper- og varianter, som cirkulerer.

Udover den nye fælles overvågningsside vil detaljerede oplysninger og opgørelser om hver enkelt sygdom fremgå på de sygdomsspecifikke overvågningssider, dels på SSI’s hjemmeside og dels på SSI’s interaktive dashboards.

Udover de faste ugentlige opdateringer på hjemmesiden og dashboards udgives der et nyhedsbrev med mere detaljerede analyser og vurderinger af væsentlige ændringer i smitteforekomsten.

Vaccination

Tilbuddet om gratis influenza- og covid-19-vaccination til udvalgte målgrupper startede 1. oktober 2023. For mere information se EPI-NYT Uge 39 - 2023 (ssi.dk). Tilslutningen til vaccinationer for influenza og covid-19 kan følges på SSI’s hjemmeside og SSI’s interaktive dashboards.

Status på den aktuelle forekomst af influenza, covid-19, respiratorisk syncytial virus (RS-virus) og Mycoplasma pneumoniae (MP)

Influenza

Influenzaforekomsten ligger på et meget lavt niveau svarende til det niveau, vi ser udenfor influenzasæsonen. I uge 40 fik 20 personer påvist influenza A, og to personer fik påvist influenza B blandt 3800 testede.

Covid-19

Antallet af påviste smittede og indlagte med covid-19 ligger aktuelt på et lavt niveau, sammenlignet med de tidligere smittebølger under pandemien, figur 1. Dog skal man være opmærksom på, at der nu testes for covid-19 i langt mindre omfang end under pandemien.

Henover sommeren faldt smitteniveauet til et meget lavt niveau, men steg lidt i løbet af august og september, og aftog herefter en smule, figur 2. Her i starten af oktober ser smitteniveauet ud til gradvist at stige igen, baseret dels på antallet af smittede og indlagte, dels på målte koncentrationer af SARS-CoV-2-virus i spildevandsprøver fra udvalgte renseanlæg, figur 3.

SSI forventer et gradvist stigende niveau af covid-19 i de kommende uger. Der er særlig opmærksomhed på den nye SARS-CoV-2-virusvariant BA.2.86, som dog ikke p.t. giver anledning til bekymring mht. alvorlighed eller effekten af sæsonens anvendte covid-19-vaccine

Figur 1. Laboratoriepåvist SARS-CoV-2 samt procent påvist med SARS-CoV-2 blandt testede personer i Danmark, 2022-24

Figur 1 Laboratoriepvist SARSCoV2

Figur 2. Laboratoriepåvist SARS-CoV-2 samt procent påvist med SARS-CoV-2 blandt testede personer i Danmark, sæson 2023/24

Figur 2 Laboratoriepvist SARSCoV2 

Figur 3. Koncentration af SARS-CoV-2 i spildevandet, august 2022 – oktober 2023

Figur 3 Koncentration af SARSCoV2

RS-virus

RS-virus forekomsten ligger på et meget lavt niveau, svarende til forekomsten udenfor sæson, med 34 påviste tilfælde i uge 40 blandt 2504 testede personer. Der er dog set en mindre stigning i antal påviste RS-virus tilfælde i de seneste uger, figur 4, hvilket kan skyldes, at flere personer er blevet testet for RS-virus i denne periode.

Figur 4: Laboratoriepåvist RS-virus samt procent påvist med RS-virus blandt testede personer i Danmark, uge 20-40, 2023 (dataudtræk fra MiBa)

 Figur 4 Laboratoriepvist RSvirus


Mycoplasma pneumoniae
(MP)

Efter 3½ år med ingen eller meget få påviste MP-tilfælde, har der siden august 2023 været påvist et stigende antal tilfælde per uge. I uge 40 var der 137 tilfælde blandt 2552 testede personer, figur 5. De påviste tilfælde er set i hele landet. I tidligere sæsoner er infektionen oftest blevet påvist hos børn mellem 6 og 12 år med nogen smitte til deres forældre. Den lave forekomst de seneste 3½ år kan betyde, at andre aldersgrupper nu er modtagelige for infektionen.

Figur 5. Mycoplasma pneumoniae-infektion (MP-infektion) påvist ved PCR samt procent påvist med MP-infektion blandt testede personer i Danmark, uge 20-40, 2023 (dataudtræk fra MiBa)

Figur 5 Mycoplasma pneumoniaeinfektion