Uge 7/9 - 2025

Revideret anbefaling om vaccination mod denguefeber blandt rejsende

Senest redigeret den 3. april 2025 (erstatter version publiceret og udsendt den 26. februar).

Revideret anbefaling om vaccination mod denguefeber blandt rejsende

En vaccine til beskyttelse mod denguefeber, Qdenga®, har været godkendt af EMA siden 2022, EPI-NYT 14/2023.

Qdenga® er en levende svækket vaccine, som indeholder svækkede varianter af denguevirus serotyperne 1 til 4 (DENV1, DENV2, DENV3, DENV4).

Vaccinen gives som en subkutan injektion. Det godkendte vaccinationsforløb består af to vaccinedoser givet med mindst 3 måneders mellemrum. I forbindelse med rejse skal dosis nummer to være givet senest en uge før afrejse.

Qdenga® er af EMA godkendt til vaccination af voksne, unge og børn fra 4 år. WHO anbefaler dog, indtil yderligere data om vaccinens effekt og sikkerhed foreligger, at anvendelsen af Qdenga® for rejsende begrænses til personer i alderen fra 6 til 60 år.

Vaccinen må ikke gives til gravide eller ammende, eller til personer med medfødt eller erhvervet immunsvækkelse.

Varigheden af vaccinens beskyttende effekt kendes ikke, herunder om der vil være behov for en senere booster-dosis.

Evidensen for Qdenga®-vaccinens beskyttende effekt og bivirkninger stammer hovedsagelig fra kliniske studier blandt børn og unge (4-16 år), som bor i lande med endemisk forekomst af dengue. Der foreligger endnu kun begrænsede data om vaccinens effekt blandt voksne og blandt rejsende fra ikke-endemiske lande.

Blandt vaccinerede børn, som tidligere har været smittet med dengue (sero-positive) er der vist beskyttelse imod alle fire dengue-serotyper. Blandt tidligere usmittede (sero-negative) er der derimod kun vist beskyttelse imod serotyperne DENV1 og DENV2, men manglende beskyttelse imod DENV3 og DENV4.

Jævnfør produktresuméet har man i de kliniske studier, der ligger til grund for Qdenga®-vaccinens godkendelse, set vaccine-induceret viræmi hos en høj andel (49 %) af personer, som ikke tidligere har været smittet med denguefeber, men kun hos en mindre andel (16 %) af personer, som tidligere har været smittet. Viræmi relateret til vaccinen er hovedsagelig set i den anden uge efter første dosis, med en gennemsnitlig varighed på 4 dage. Viræmi relateret til vaccinen kan være ledsaget af lette-til-moderate kliniske symptomer, særligt hovedpine, feber, utilpashed, nedsat appetit, ledsmerter, muskelsmerter og udslæt. Vaccineinduceret viræmi ses mindre hyppigt efter den anden dosis.

Som det derudover er anført i produktresuméet, vides det endnu ikke, om vaccinens manglende beskyttelse imod serotyperne DENV3 og DENV4 kan medføre en øget alvorlighed af denguefeber, hvis en tidligere usmittet person efter Qdenga®-vaccination smittes med én disse typer. Dette problem sås ved den første godkendte denguevaccine, Dengvaxia®. Derfor anbefaler WHO, at tidligere usmittede rejsende, som overvejer vaccination med Qdenga®, informeres om denne potentielle risiko.

Revideret anbefaling om anvendelse af Qdenga®-vaccinen imod denguefeber

På baggrund af ovenstående anbefaler SSI, indtil yderligere data om Qdenga®-vaccinens effekt og sikkerhed hos tidligere usmittede foreligger, at Qdenga® som hovedregel kun anvendes til rejsende, som tidligere har været smittet med dengue. Dette svarer til de seneste nationale anbefalinger i flere andre europæiske lande.

Qdenga® kan fortsat overvejes ved rejser og ophold af længere varighed i områder med kendt høj forekomst af dengue, typisk 4 uger eller mere, eller fx ved udstationering, men altså som hovedregel kun til personer, som tidligere har haft denguefeber.

Rejsende, som ikke tidligere har været smittet med dengue, men som alligevel overvejer at blive vaccineret med Qdenga®, bør grundigt informeres om 1) vaccines manglende beskyttelse imod serotyperne DENV3 og DEN4, 2) den potentielle risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med DENV3 og DENV4 undervejs på rejsen, og 3) den hyppige forekomst af viræmi og lette-til-moderate kliniske symptomer (hovedpine, feber, nedsat appetit, ledsmerter, muskelsmerter, udslæt) efter første dosis af Qdenga®.

Det er derudover vigtigt at understrege overfor rejsende, at vaccination med Qdenga® kun er et supplement til den primære beskyttelse mod dengue, som består i at undgå myggestik, dvs. ved omhyggelig brug af myggespray- og balsam, myggenet og huddækkende beklædning, som samtidig beskytter imod smitte med en række andre myggeoverførte infektioner.

Endelig bør man som rejsende vide, at smitte med dengue hos de fleste rejsende forårsager ingen eller kun mild sygdom, og at alvorlig denguefeber hos rejsende ses sjældent. Personer, der smittes for anden gang, er i imidlertid i højere risiko for at blive mere alvorligt syge. Man kan finde yderligere information om denguefeber i SSI’s Sygdomsleksikon.

(L.S. Vestergaard, A.V. Søndergaard, P. Valentiner-Branth, P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)