Uge 50b - 2024
Opgørelse af rabiesprofylakse og rabiesundersøgelser i Danmark i 2023
Opgørelse af rabiesprofylakse og rabiesundersøgelser i Danmark i 2023
For en detaljeret beskrivelse af rabies Post-Exposure Profylakse (PEP) samt dyr undersøgt for rabies i Danmark i 2023, henvises til årsopgørelsen.
Fortsat stigning i antallet af rabiesprofylakse efter eksponering i udlandet
Efter nedlukningen, forårsaget af covid-19, og den afledte nedsatte rejseaktivitet, var der i 2020/2021 et kraftigt fald i antallet af PEP-behandlinger. Kurven knækkede opad i 2022, og i 2023 sås en fortsat stigning i antallet af personer, der blev sat i PEP-behandling efter mulig eksponering for rabiessmitte i udlandet.
Ligesom i 2022 var en stor del af dem, der blev sat i rabies-PEP efter bid, med rejseaktivitet til Thailand og Tyrkiet, men i 2023 var der også mange med rejse til Indien. Ingen udviklede sygdommen.
I 2023 blev i alt 281 personer vurderet at have være eksponeret for mulig rabies efter dyrebid og sat i rabies PEP-behandling. Størstedelen (n=244, 87 %) efter at være blevet bidt af dyr i udlandet.
Antallet af personer, der blev sat i behandling efter mulig eksponering for rabies i Danmark, er faldet i 2023 sammenlignet med 2022, men ligger stadig over niveauet i 2020/2021. Modsat i 2022, hvor importerede kæledyr fra Ukraine stod for 61 % af de tilfælde, hvor personer blev sat i PEP-behandling efter mulig eksponering i Danmark, stod flagermus for mulig eksponering i hovedparten af tilfældene i 2023 (32 af de 37 tilfælde med mulig eksponering i Danmark).
Fire personer var blevet bidt af ulovligt importerede, uvaccinerede hunde. Én person fik PEP, efter at være blevet kradset og savlet på af en aggressiv kat, der ugen forinden var set bærende på en død flagermus. Dette er normalt ikke er indikation for PEP, da pattedyr, der er smittet med flagermusrabies betragtes som ”endeværter” med meget lav risiko for at kunne smitte videre. Af forsigtighedsprincip giver man dog PEP, hvis pattedyret har fået laboratoriepåvist flagermusrabies. Bid/krads af hund, kat eller andre pattedyr i Danmark skal kun føre til PEP, hvis der er mistanke om, at dyret rent faktisk kan have rabies (ulovlig importeret, eller kontakt i form af bid/krads/tæt leg med andet ulovligt importeret dyr). Til gengæld skal alle penetrerende bid/krads af flagermus resultere i PEP.
Dårlig adgang til rabies-immunglobulin i udlandet
Blandt de 244 personer, som blev eksponeret for mulig rabiessmitte i udlandet, fik kun 47 % HRIG, heraf omkring halvdelen først da de kom til Danmark. Det viser, at det fortsat i mange lande er svært at skaffe HRIG, og det kan derfor overvejes, ved rådgivning af personer, der rejser til lande, hvor rabies er endemisk, at foreslå forebyggelse mod rabies som en del af rejsevaccinerne.
Barn i Canada og lærer i USA døde af rabies efter kontakt med flagermus
Rabies dræber hvert år 70 000 mennesker i verden. Langt de fleste på grund af hundebid i Afrika og Asien. I Europa og Nordamerika sker sjældent dødsfald på grund af rabies, men når de sker er flagermusbid oftest årsagen.
I september 2024 døde et canadisk barn af rabies efter at være blevet bidt af en flagermus mens det sov, og i november 2024 døde en lærer efter at være blevet bidt af en flagermus, under forsøg på at jage den ud af klasseværelset. Ingen af de to fik PEP.
I Europa er alle flagermus insektædende og der findes udelukkende andre lyssavirus, herunder EBLV, i flagermusene. I Amerika er der udelukkende klassisk rabies i flagermusene, og en del flagermusarter er blodsugende. De to tilfældene tjener, ligegyldigt hvor i verden man befinder sig, som påmindelse om vigtigheden af at søge lægevurdering efter nærkontakt med flagermus da rabies ikke giver symptomer, før det er for sent.
Rabies hos dyr
Danmark har været fri for klassisk rabies siden 1982, mens europæisk flagermusrabies anses for værende endemisk forekommende i danske flagermus. I 2023 blev der undersøgt en kat og 43 flagermus for klassisk rabies og/eller flagermusrabies. Tredive af de 43 flagermus var indsendt pga. mistanke om rabies og 13 flagermus var indsendt som faldvildt. Alle undersøgelser havde negativt resultat.
Klassisk rabies forekommer endemisk i Grønland, hvor polarræve jævnligt spreder smitten til andre pattedyr. I 2023 var tre ud af fire testede polarræve i Grønland positive for klassisk rabies.
(S. Voss, S. Cowan, M. Wessman, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, T.B. Rasmussen, Afdeling for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik)