Uge 49 - 2024
Gonorré 2023
Gonorré 2023
- Der blev registreret 5.579 tilfælde af gonorré i Den danske mikrobiologidatabase (MiBa).
- Der blev anmeldt 4.205 tilfælde til Meldesystemet for Infektiøse Sygdomme.
- Kvinder udgjorde 35 % af alle tilfælde, og mænd udgjorde 65 %.
- Mænd, der har sex med mænd (MSM) repræsenterede fortsat den største andel af tilfældene.
- Der forelå oplysninger om hiv-status for 1.975 (47 %) af de anmeldte gonorrétilfælde. Blandt 1.326 tilfælde hos MSM med kendt hiv-status var 163 (12 %) hiv-positive.
- 25 (1,3 %) kvinder, der var anmeldt med gonorré, var gravide.
- Der sås et fald i antallet af gonorrétilfælde blandt de 15-19-årige, og en stigning hos især mænd i alderen 30-39 og 50+ år.
Den nationale overvågning af gonorré i Danmark, udført af Statens Serum Institut (SSI), er baseret på data fra Den danske mikrobiologidatabase (MiBa) og kliniske anmeldelser via SEI2-systemet.
MiBa indsamler analyseresultater for både dyrkning og nukleinsyreamplifikationsteknikker (NAT) fra samtlige klinisk mikrobiologiske afdelinger. Alle disse udfører kombinerede tests for gonokokker og Chlamydia trachomatis. Et nyt gonorrétilfælde er defineret ved, at der er over 21 dage mellem positive prøver fra den samme person, eller at gonokokker dyrket med et kortere interval har forskellige resistensmønstre. En negativ undersøgelsesepisode er også defineret ved 21 dage mellem negative fund.
Ud over laboratoriebaseret overvågning er det lovpligtigt for læger at indberette gonorrétilfælde til Meldesystemet for Infektiøse Sygdomme, hvilket siden 2022 sker elektronisk. Meldesystemet indhenter oplysninger som smittemåde, seksuel orientering, smitteland og hiv-status, der ikke fremgår af laboratoriedata. Derfor er det vigtigt, at alle tilfælde af gonorré også bliver anmeldt, da det giver essentiel epidemiologisk viden, som giver sundhedsmyndigheder og sundhedsfaglige grundlag for at kunne indsætte målrettede forebyggende indsatser. I 2023 blev 75 % af tilfældene anmeldt via SEI2.
En mere detaljeret redegørelse for gonorré 2023 kan ses i Årsopgørelsen.
Igen i år var Statens Serum Institut tilstede til Folkemødet, hvor der blandt andet var oplæg om den generelle stigning i sexsygdomme, som er set i Danmark over de seneste år, og hvad man kan/skal gøre ved det. Sundhedsstyrelsen, Sex & Samfund og AIDS-Fondet var, sammen med Statens Serum Institut, i paneldiskussion for at drøfte mulige tiltag. De vigtigste pointer var, at man er nødt til at tænke nyt i forhold til forebyggelse, da de gamle ”skræmmekampagner” i forbindelse med aids-epidemien ikke længere er aktuelle. Da sexsygdomme stiger, især hos de helt unge, er man nødt til at tilpasse forebyggelsen, så den er inkluderende og relevant. Det er især bekymrende med en øget international forekomst af resistens mod antibiotika samt de potentielle følger, som en infektion kan give (fx underlivsinfektion og infektion i bitestiklerne).
I 2023 blev 5.579 gonorrétilfælde registreret i MiBa, hvilket var en stigning på 6 % sammenlignet med 2022, men med en stabil positivrate på 1,4 %. Fordelingen var 35 % tilfælde blandt kvinder og 65 % blandt mænd, i lighed med 2022. Blandt mænd var der, i lighed med tidligere år, flest tilfælde hos mænd, der har sex med mænd (MSM), figur 1.
Smitteland blev i 8 % af tilfældene anmeldt som værende uden for Danmark. De hyppigste lande var Spanien, Thailand og Tyskland.
Den største stigning i antallet af gonorrétilfælde blev observeret blandt mænd i alderen 30-39 og 50+ år. For både mænd og kvinder faldt incidensen blandt de 15-19-årige, hvilket også blev observeret for klamydia, EPI-NYT 35/2024. Det vides ikke, om faldet blandt de unge skyldes målrettede kampagner, en øget opmærksomhed på sexsygdomme generelt eller er tilfældigt.
Flere kvinder blev undersøgt i alle aldersgrupper, undtagen 50+ år, sammenlignet med mænd. Den højeste undersøgelsesfrekvens var blandt de 20-24-årige, men mænd havde generelt en højere positivrate end kvinder.
Der var ingen større forskelle i incidensen af gonorré på tværs af regionerne. Den højeste incidens var i København, med en væsentligt højere positivrate blandt mænd.
I 2023 blev syv tilfælde af gonorré registreret blandt personer under 15 år, heraf enkelte tilfælde af smitte fra mor til barn under fødslen.
Der blev registreret 21 gonorrétilfælde blandt transkønnede, en stigning fra seks tilfælde i 2022. Denne stigning skyldes ikke nødvendigvis en reel stigning, men snarere en øget opmærksomhed på korrekt registrering hos både anmeldende læger og SSI.
Blandt de anmeldte tilfælde i 2023 havde 4 % kendt hiv, og under 0,1 % havde nyerhvervet hiv. Ud af de af de hiv-negative MSM var 59 % i PrEP-behandling for at forebygge hiv-smitte. Der gøres opmærksom på, at målgrupper for modtagelse af PrEP i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger er:
- Personer tilhørende gruppen af MSM eller gruppen af transkvinder eller transmænd, der har sex med mænd (nedenstående kriterier kan bruges som pejlemærker for risikoadfærd).
og: - Personen har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de seneste 12 uger (fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med).
- Personen har haft syfilis inden for de seneste 24 uger.
- Personen har haft klamydia eller gonorré inden for de seneste 24 uger.
I 2023 blev der indsendt 2.660 isolater af Neisseria gonorrhoeae til SSI som en del af den nationale resistensovervågning. Der blev observeret en stigning i resistens mod azithromycin og en lille stigning i ciprofloxacinresistens. Ceftriaxonresistens er ikke blevet registreret siden 2017.
Samlet set viser den nationale overvågning, at gonorréforekomsten i Danmark stiger moderat, og at resistensudviklingen fortsat kræver overvågning for at sikre effektiv behandling.
(T.R. Pedersen, S. Hoffmann, Afdeling for Bakterier, Parasitter & Svampe, M. Wessman, C. Eves, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, L. Nielsen, S.F. Ravn, N. Bindslev, Dataintegration og -analyse)