Uge 44 - 2024

Pilotprojekt om aktiv overvågning af zoonotisk influenza i Danmark

Pilotprojekt om aktiv overvågning af zoonotisk influenza i Danmark

Statens Serum Institut har i samarbejde med Københavns Universitet påbegyndt et projekt om aktiv overvågning af zoonotisk influenza blandt personer med erhvervsmæssig eksponering i Danmark.

Generelt om zoonotisk influenza

Influenza fra fugle og grise kan i sjældne tilfælde smitte mennesker, også betegnet zoonotisk influenza. Zoonotisk influenza kan være en alvorlig situation og kræver opmærksomhed i sundhedsvæsenet, da smitte til mennesker og mellem mennesker potentielt kan være kilde til en ny pandemi.

Fugleinfluenza ses hos fugle smittet med en type influenza A virus, som er i familie med det influenzavirus, der giver almindelig sæsoninfluenza hos mennesker. Fugleinfluenza smitter kun sjældent mennesker, men det kan ske ved tæt kontakt med syge fugle. Der er endnu ikke påvist smitte med fugleinfluenza hos mennesker i Danmark.

Vilde vandfugle er naturlige værter for fugleinfluenzavirus, og de kan smitte andre vilde fugle samt fugle i fjerkræsbesætninger. Siden efteråret 2020 har der i Danmark været observeret flere større udbrud af højpatogen fugleinfluenza hos både vild- og tamfugle. Der er også set smitte til pattedyr, primært landlevende rovdyr som fx ræve, men også til sæler. Situationen er den samme på verdensplan.

Der findes også influenzavirus blandt grise, som i sjældne tilfælde har vist sig at smitte mennesker. I Danmark har der været to dokumenterede tilfælde, begge i 2021. De to tilfælde var ikke relaterede og medførte ikke videre smitte i befolkningen.

Opmærksomhed på pandemisk risiko

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (European Centre for Disease Prevention and Control) anbefaler, at alle lande har øget opmærksomhed på zoonotisk influenza.1 2 Bekymringen vedrørende zoonotisk influenza er, at virus ændrer sig ved mutationer og derefter kan forårsage menneske-til-menneske-smitte, og dermed potentielt være ophav til en pandemi. Det er derfor vigtigt, at man overvåger mulig smitte mellem dyr og mennesker, således at myndighederne kan reagere hurtigt med forebyggende tiltag.

Pilotprojekt startet om aktiv overvågning af zoonotisk influenza

Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Københavns Universitet netop iværksat et pilotprojekt om aktiv overvågning af zoonotisk influenza. Formålet med projektet er dels at afklare organiseringen af og rammerne for udførelse af aktiv overvågning af personer, som via deres erhverv kan være eksponeret for zoonotisk influenza, dels at undersøge forekomsten af hhv. fugleinfluenza og svineinfluenza blandt personer med kontakt til smittede fjerkræ eller grise. Projektet er en del af et større europæisk overvågningsprojekt kaldet ”UNITED4Surveillance”.3

Overvågningsprojektet er målrettet personer, der har været eksponeret overfor smittede/syge fugle eller grise, og som ikke har symptomer eller kun har milde symptomer, som fx forkølelse. Projektet indebærer screening i form af selvpodning blandt de eksponerede personer. Podningsprøverne indsendes til SSI som hasteprøver og undersøges med PCR, og deltagerne får direkte besked om prøveresultatet. Materialet til podningsprøverne og forsendelsen bliver leveret gratis fra SSI til deltagerne efter nærmere aftale, med udførlig vejledning i prøvetagningsprocedure, datahåndtering mv.

Hvilke patienter skal praktiserende læger være opmærksomme på?

Praktiserende læger vil kunne komme i kontakt med patienter, der har været eksponeret for fugleinfluenza, svineinfluenza eller anden zoonotisk influenza. Det kan fx dreje sig om deltagere i det ovenfor beskrevne projekt om aktiv overvågning af zoonotisk influenza. Det kan også være ansatte på influenzapositive besætninger med fx fjerkræ eller grise, samt personale fra Beredskabsstyrelsen eller Fødevarestyrelsen, der for nyligt har medvirket ved nedslagning af en inficeret dyrebesætning, eller som på anden vis har været særligt eksponeret for virus, herunder haft kontakt med vilde dødfundne dyr.

Procedurer ved mistanke om zoonotisk influenza

Der anvendes de generelle infektionshygiejniske forholdsregler suppleret med maske samt beskyttelsesbriller eller visir, handsker og væskeafvisende engangsovertrækskittel med lange ærmer (NIR Almen Praksis). Det anbefales at patienten bærer maske, som patienten selv påsætter.

Hvis lægen finder det relevant at mistænke zoonotisk influenza (fugleinfluenza, svineinfluenza eller anden zoonotisk influenza), udtages en almindelig influenza podningsprøve fra patienten, som sendes til SSI.

Der skal samtidig tages telefonisk kontakt om det mistænkte tilfælde til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), og derudover skal tilfældet anmeldes skriftligt til både STPS og SSI vha. det elektroniske anmeldelsessystem (se nærmere i afsnittet om anmeldelsespligt nedenfor).

Patienter, som ikke har indlæggelseskrævende sygdom, anbefales at blive hjemme indtil man er rask og feberfri. Hvis der skønnes behov for indlæggelse, kan patienten visiteres til den nærmeste infektionsmedicinske afdeling med isolation på enestue (slusestue foretrækkes).

Hvis der påvises et tilfælde af zoonotisk influenza i pilotprojektet, vil SSI’s virusvagt tage direkte kontakt til den pågældende persons praktiserende læge og informere nærmere.

Symptomer ved zoonotisk influenza hos mennesker

Inkubationstiden hos mennesker efter smitte med zoonotisk influenza er typisk 3-10 dage. Fra udlandet har rapporterede symptomer hos personer med fugleinfluenza spændt fra øjenbetændelse og milde luftvejsinfektioner til alvorlige nedre luftvejsinfektioner med høj dødelighed. De seneste års tilfælde af fugleinfluenza hos mennesker i Europa, smittet med de cirkulerende varianter af H5N1 højpatogen fugleinfluenza, har været asymptomatiske eller med kun milde symptomer. Personer med svineinfluenza har hyppigst haft mild sygdom, men i 2021 sås i Danmark et alvorligt tilfælde af svineinfluenza.

Anmeldelsespligt

Jævnfør meldebekendtgørelsen om anmeldelse af smitsomme sygdomme, er influenzavirus af zoonotisk oprindelse, herunder fugleinfluenza og svineinfluenza, anført på Liste 1a. Dette betyder, at der ved mistanke om eller påvisning af fugle- og svineinfluenza hos mennesker skal foretages øjeblikkelig telefonisk anmeldelse til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), skriftlig anmeldelse til både STPS og til SSI, samt laboratorieanmeldelse til SSI. Læs mere om anmeldelsessystemet for de individuelt anmeldelsespligtige sygdomme.

Fugleinfluenza er tidligere beskrevet i EPI-NYT 45/46b-2022, og de to beskrevne tilfælde af svineinfluenza er beskrevet i SSI nyheder i hhv. 2021 og 2022.

(G. Witteveen-Freidl, Afdeling for Data Integration og Analyse, C.K. Hjulsager, R. Trebbien, U.V. Schneider, Afdeling for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik, S. K. Lefèvre, Sekretariat for Infektionsberedskab og One Health, A.C. Nordholm Breschel, T.R. Urth, L. S. Vestergaard, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)

Referencer:

  1. www.ecdc.europa.eu/en/news-events/avian-flu-increased-vigilance-recommended
  2. www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/enhanced-influenza-surveillance-detect-avian-influenza-virus-infections-eueea
  3. United 4 Surveillance