Uge 40/41a - 2024
Importeret tilfælde af zikavirusinfektion hos gravid efter rejse i Thailand
Vaccination mod RS-virus (RSV) til ældre over 60 år og til gravide kvinder
Importeret tilfælde af zikavirusinfektion hos gravid efter rejse i Thailand
Status på forekomst af zikavirus
Zikavirus bredte sig epidemisk i store dele af verden i 2015-17, men forekomsten er herefter faldet til et generelt lavt endemisk niveau. Overvågningen af zikavirus er dog mangelfuld i mange lande, og derfor er der ofte ikke data til at sige mere præcis, hvor høj risikoen i et konkret område er, hvilket vanskeliggør risikovurdering og rådgivning. Zika epidemiology update - May 2024.
I Thailand har der imidlertid været tegn på en øget forekomst, med en stigning i lokale rapporterede tilfælde på 300 % i 2023, sammenlignet med 2022, som meddelt i EPI-NYT 4/2024. Tilfælde af zikavirus har i de senere år været rapporteret fra mange forskellige områder i Thailand.
Zikavirus smitteveje og symptomer
Zikavirus smitter hovedsageligt ved stik af myg (hhv. arterne Aedes aegypti, også kendt som gul feber-myggen, og Aedes albopictus, kendt som tigermyggen), men kan også smitte seksuelt via sæd. Infektion medfører ofte kun milde eller ingen symptomer, men kan være alvorlig for gravide, da virus kan overføres til fostret og forårsage alvorlige neurologiske skader og misdannelser, herunder mikrocephali (for lille hovedomfang pga. manglende udvikling eller destruktion af hjernevæv). Selvom nogle studier viser, at der er større risiko for udvikling af mikrocephali, hvis den gravide har haft symptomer, er der også beskrevet tilfælde blandt gravide, der ikke har haft symptomer.
Nyligt tilfælde i Danmark af importeret zikavirus hos gravid efter rejse i Thailand
Der er for nylig rapporteret om et tilfælde af zikavirus hos en dansk gravid rejsende, der tidligt i sin graviditet (graviditetsuge 8-10) i perioden marts-april 2024 opholdt sig i Phuket-provinsen i Thailand, inklusive i Phuket by og flere populære turistmål rundt omkring på øen Phuket. Under rejsen oplevede kvinden, ved tilbageblik, et par dage med milde symptomer i form af kvalme, madlede og træthed, samt efterfølgende et diskret udslæt på arme, ben og overkrop.
Den gravide blev rutinemæssigt ultralydsscannet i 12. og 20. graviditetsuge, hvor der blev fundet normale forhold ved gennemscanning af fostrets organer og målinger af vækst, inkl. normalt hovedomfang. Ved en tilvækstscanning af fosteret i graviditetsuge 26 af anden årsag, blev der fundet hovedomfang betydeligt under normalområdet. MR-scanning bekræftede mikrocephali og alvorlige misdannelser af hjernen. I en blodprøve fra den gravide blev der efterfølgende påvist IgG-antistoffer mod zikavirus. En blodprøve taget tidligere i graviditeten, få dage efter hjemkomsten fra Thailand i graviditetsuge 10 (doubletesten), blev derefter analyseret for zikavirus, og viste kraftigt forhøjede IgM- og IgG-antistoffer mod zikavirus på dette tidspunkt. Derudover var en vævsprøve fra barnet positiv for zikavirus ved PCR-diagnostik. Diagnosen var derfor mikrocephali hos fostret grundet zikavirusinfektion.
Råd om forebyggelse af zikavirus hos rejsende
Det er vigtigt, at kvinder der er gravide, eller par som planlægger graviditet, informeres om risikoen for smitte ved rejse til områder med forekomst af zikavirus: Gravide bør være opmærksomme på risiko for zikavirus ved udlandsrejser.
Konkret skønnes der fortsat at kunne være en forhøjet risiko for smitte med zikavirus i Thailand, inklusive populære turistområder i Phuket. Derfor anbefaler SSI, at kvinder, der allerede er gravide, og par som aktuelt påtænker graviditet, kraftigt overvejer at udskyde ikke-nødvendige rejser til Thailand.
Det er samtidig vigtigt at understrege, at der også kan være en tilsvarende, men ukendt, risiko ved rejse til andre destinationer i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika, svarende til de områder, hvor zikavirus aktuelt eller tidligere har været påvist. Derfor gælder de samme anbefalinger for alle disse lande, se specielt SSI’s anbefalinger om beskyttelse af den gravide rejsende.
Kvinder der har rejst i områder, hvor zikavirus er endemisk, opfordres til at vente indtil 2 måneder efter hjemkomsten med at blive gravide. Da zikavirus kan smitte seksuelt via sæd, skal mænd, som har opholdt sig i zika-område, anvende kondom i de første 3 måneder efter hjemkomsten, og i hele resten af graviditeten, hvis kvinden er gravid.
Den primære forebyggelse af zikavirus består i myggestikprofylakse. Det er her vigtigt at informere rejsende om, at Aedes-myg stikker både om dagen og om natten, hvorfor anvendelse af profylakse mod myggestik hele døgnet er nødvendig. Der findes endnu ingen vaccine.
(P. Sandager, L. Laursen, Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital, I.M Rubin, R. Datcu, U. Schneider, Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik, L.S. Vestergaard, P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)
Vaccination mod RS-virus (RSV) til ældre over 60 år og til gravide kvinder
Rådgivningen i Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut (SSI) får i øjeblikket en hel del henvendelser om vaccination mod RS-virus.
SSI har beskrevet vaccinerne mod RS-virus i EPI-NYT 40/2023 og 44a/2023.
Vaccinerne indgår ikke i noget vaccinationsprogram og skal derfor betales af den vaccinerede selv. Der er tildelt klausuleret tilskud til Arexvy® hos borgere på 60 år og derover med KOL, læs mere her.
Hvis der findes lægelig indikation for vaccination, kan både Abrysvo® og Arexvy® gives med et vilkårligt interval til sæsonvaccinerne mod covid-19 og influenza, EPI-NYT 39/2024.
Sundhedsmyndighederne i Danmark er ligesom i mange andre lande i gang med at vurdere vaccinernes eventuelle anvendelse i et vaccinationsprogram, herunder til hvilke grupper vaccination i givet fald skal tilbydes. Indtil der foreligger anbefalinger for brug af vaccinerne i et vaccinationsprogram, vil evt. selvbetalt vaccination kunne ske indenfor det godkendte indikationsområde for vaccinerne.
Om vaccinerne
Vaccinerne Abrysvo® og Arexvy® er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til beskyttelse mod RSV-sygdom i de nedre luftveje hos personer på 60 år og derover. Desuden er Abrysvo® godkendt til anvendelse hos gravide kvinder, som vaccineres imellem graviditetsuge 24 og 36. Herved overføres passiv beskyttelse mod sygdom i de nedre luftveje forårsaget af respiratorisk syncytialvirus (RSV) hos spædbørn fra fødslen til 6-månedersalderen.
Læs eventuelt mere om vaccinerne Abrysvo® og Arexvy® i SSI’s vaccineleksikon.
(Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)