Uge 29/33 - 2024

Mpox i Afrika er nu igen udnævnt til en international trussel mod folkesundheden
Infektion med vestnilvirus i Europa
Infektion med oropouchevirus i Sydamerika og Caribien

Mpox i Afrika er nu igen udnævnt til en international trussel mod folkesundheden

Den 14. august 2024 udmeldte Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at den seneste udvikling i udbruddet af mpox i Afrika udgør en international trussel mod folkesundheden, ligesom Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) den 13. august 2024 erklærede udbruddet for en kontinental trussel mod folkesundheden. Der er rapporteret spredning af mpox fra Den Demokratiske Republik Congo til nabolande. Der er ikke registreret tilfælde af mpox i Danmark med relation til udbruddet. Statens Serum Institut kan påvise infektionen og har et mpox vaccine-beredskabslager til inddæmning af smitte fra eventuelt rejseassocierede tilfælde.

(Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)

Infektion med vestnilvirus i Europa

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) overvåger forekomsten af infektion med vestnilvirus (VNV) i Europa. I den seneste opdatering fra 12. august 2024 beskrives en stigende forekomst svarende til, at smittesæsonen for VNV i Europa er godt i gang.

Frem til den 31. juli 2024 var rapporteret om i alt 69 lokalt erhvervede tilfælde fra hhv. Grækenland (31), Italien (25), Spanien (5), Østrig (2), Ungarn (2), Serbien (2), Frankrig (1) og Rumænien (1). Der var rapporteret om i alt otte dødsfald.

ECDC vurderer, at smittetallet samlet set er inden for det forventede, dog med flere tilfælde i Grækenland og Spanien end normalt. Der er ikke tegn på, at infektionen er mere alvorlig end tidligere, og smitten sker i kendte områder, hvor der tidligere er set smitte, eller i tilstødende områder. Det forventes, at smitten vil fortsætte i de kommende måneder, så længe vejrforholdene er gunstige for myg.

VNV-infektion smitter via stik af myggen Culex Pipiens, lille kældermyg, som også findes i Danmark. Smitten er mest udbredt blandt fugle, men pattedyr og mennesker kan også inficeres. De fleste humane tilfælde ses mellem juli og september måned, svarende til den periode, hvor myggene er mest aktive. Smitten er mest udbredt i det sydlige Europa og kan følges på ECDC’s interaktive dashboard. Der har dog også tidligere været påvist smitte med VNV til dyr i det nordlige Tyskland og humane tilfælde så nordligt som omkring Berlin.

Helt aktuelt har de polske myndigheder den 13. august 2024 rapporteret om fund af et stigende antal døde kragefugle i Warszawa siden midten af juli, og hvor der i fem af syv undersøgte gråkrager er fundet tegn på smitte med VNV. Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker.

De fleste tilfælde af infektion (80 %) forløber asymptomatisk, mens de typiske symptomer er hovedpine, almen sygdomsfølelse, feber, opkastninger og træthed. Hos mindre end én procent kan der udvikles en hjernebetændelse, som kan være alvorlig, især for ældre mennesker.

Smitte forebygges på samme måde som andre myggeoverførte sygdomme ved at bruge myggeafvisende midler og bære tøj, som dækker det meste af kroppen samt ved at sove i rum med aircondition. Der findes endnu ingen vaccine eller målrettet behandling til mennesker.

(P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)

Infektion med oropouchevirus i Sydamerika og Caribien

Infektion med oropouchevirus har været kendt i Amazonområdet i Sydamerika i mere end 60 år. I 2024 har der været rapporteret om stigende forekomst især i Brasilien, Bolivia, Columbia og Peru. Herudover er infektionen for første gang blevet påvist i Cuba, hvorfra der er importeret tilfælde til flere lande i EU. ECDC har på denne baggrund udgivet en risikovurdering den 9. august 2024.

I juni og juli 2024 er i alt 10 tilfælde af infektionen påvist i hhv. Italien (5), Spanien (3) og Tyskland (2). I alt ni tilfælde havde rejst i Cuba og ét i Brasilien.

Oropouchevirusinfektion er en akut febril sygdom med hovedpine, kvalme, opkastninger og smerter i muskler og led. Mere sjældent kan der optræde blødningstendens og symptomer fra centralnervesystemet, herunder i form af meningitis.

Prognosen er normalt god, og dødsfald er meget sjældent forekommende. På det seneste er der via PAHO (Pan American Health Organization) rejst en svag mistanke om, at gravide kan overføre virus til fosteret og være årsag til abort, udviklingsforstyrrelser eller misdannelser, men risikoen herfor er p.t. uafklaret.

Infektionen er en zoonose med sit normale reservoir hos dovendyr, aber, næsebjørne, gnavere og fugle. Smitte sker via bid og stik fra mitten Culicoides paraensis og stikmyg. Mitten findes ikke i Europa, men det er uafklaret, om danske myg eller mitter i teorien vil kunne overføre infektionen. ECDC vurderer, at risikoen for lokal smitte i Europa er lav. Smitte mellem mennesker, herunder seksuelt, er ikke beskrevet, men risikoen for vertikal smitte fra den gravide til fostret er som anført under afklaring.

Der findes ingen vaccine eller specifik behandling, og infektionen forebygges bedst ved at anvende myggeafvisende midler på huden, at bære tøj med lange ærmer og lange benklæder samt at sove under en imprægneret myggenet eller i et airconditioneret rum.

Oropouchevirusinfektion er en differentialdiagnose til andre myggeoverførte infektioner såsom dengue, chikungunya, zikavirus, vestnilvirus og malaria. Undersøgelse for oropouchevirus bør overvejes ved relevant rejseanamnese plus relevante symptomer og negative diagnostiske svar på infektion med de andre vira/parasitter.

Rejseanbefalinger til gravide

Indtil risikoen for den gravide er bedre belyst, bør anlægges et forsigtighedsprincip, hvor gravide bør overveje at undgå ikke-nødvendige rejser til områder med viden om aktuel smitte. Risikoområderne for smitte med oropouchevirus er overordnet sammenfaldende med risikoområderne for zikavirus. Kan rejsen ikke udsættes til efter fødslen bør instrueres i grundig primær forebyggelse mod bid/stik samt de andre forebyggende tiltag beskrevet ovenfor.

(P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, U. Vest Schneider, Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik)