Uge 27/28 - 2024

Vaccination med Boostrix Polio® i børnevaccinationsprogrammet

Vaccination med Boostrix Polio® i børnevaccinationsprogrammet

Vaccinen Boostrix Polio® kan fra primo juli 2024 bestilles fra SSI og benyttes som 5-års booster i børnevaccinationsprogrammet. Boostrix Polio® svarer til den hidtil anvendte Tetravac®. SSI anbefaler at benytte de Tetravac®, der er i klinikken, før Boostrix Polio® tages i brug.

Afregningskoder

Der sker ikke ændring i den normalt anvendte afregningskode, som fortsat er:
Di-Te-Ki-Pol-revaccination (vaccination gives 1 gang, normalt ved 5 år) = 8325.

Overvågning af tilslutningen til vaccinationsprogrammet tager afsæt i den lovpligtige indberetning af vaccinationer til Det Danske Vaccinationsregister (DDV) via www.fmk-online.dk eller ved integration af DDV i det anvendte elektroniske journalsystem.

Om Boostrix Polio®

Boostrix Polio® er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Vaccinen er godkendt fra 3 år og opefter samt til gravide. Vaccinen beskytter mod fire sygdomme: difteri, tetanus, kighoste og polio. Boostrix Polio® har et lavere antigenindhold på difteri, tetanus og kighoste, hvorfor den kun er godkendt som booster-vaccination af børn.

Boostrix Polio® anvendes som booster-vaccination til børn, som tidligere er vaccineret med minimum 3 grundvacciner i et primærprogram. Vaccinen gives sædvanligvis i 5-årsalderen, men gives den ikke på dette tidspunkt, kan vaccinen gives op til og med 17 år som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram i Danmark. Varighed af beskyttelse mod difteri og tetanus vil i dette tilfælde være mindst 10 år, beskyttelsen mod kighoste forventeligt 5-10 år og beskyttelsen mod polio langvarig, formentlig livslang.

Boostrix polio® leveres i fyldt injektionssprøjte, som omrystes før brug for at opnå en homogen mælkehvid suspension. Boostrix Polio® gives ved intramuskulær injektion, når vaccinen har opnået stuetemperatur.

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger er forbigående hovedpine, utilpashed, rødme/hævelse/ømhed på injektionsstedet og træthed, se vaccineleksikon og produktresumé.

Anmeldelse af bivirkninger – skærpet indberetningspligt

Idet vaccinen ikke tidligere har været anvendt i det danske børnevaccinationsprogram, er Boostrix Polio® omfattet af skærpet indberetningspligt i forbindelse med introduktion i børnevaccinationsprogrammet. Skærpet indberetningspligt indebærer, at læger har pligt til at indberette alle formodede bivirkninger hos personer, som de har i behandling.

Alvorlige bivirkninger skal indberettes til Lægemiddelstyrelsen senest 15 dage efter, at lægen har fået formodning herom, og kan anmeldes via www.meldenbivirkning.dk.

(L. Hallundbæk, P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)