Uge 26 - 2024

Integreret luftvejsovervågning i sæsonen 2023/24

Integreret luftvejsovervågning i sæsonen 2023/24

I efteråret 2023 udvidede Statens Serum Institut (SSI) den eksisterende overvågning af luftvejsinfektioner, så den nu præsenteres som en samlet overvågning af covid-19, influenza samt sygdom forårsaget af RSV, idet det er de luftvejsinfektioner, der giver den største sygdomsbyrde for patienter og belastning for sundhedsvæsenet i forhold til indlæggelser. Andre luftvejsinfektioner inkluderes ved behov, når der ses forhøjet forekomst. Resultaterne af overvågningen vises ugentligt på SSI’s hjemmeside sammen med en vurdering af udviklingen i infektioner og indlæggelser for de cirkulerende virus og bakterier.

For en detaljeret gennemgang af resultaterne af den integrerede luftvejsovervågning henvises til SSI´s hjemmeside.

Luftvejssæsonen 2023/24 var karakteriseret ved cirkulation af de fem store luftvejspatogener samtidig. I juli 2023 begyndte Bordetella pertussis-forekomsten at stige (bakterien som forårsager kighoste) efterfulgt af en begyndende stigning i Mycoplasma pneumoniae-forekomsten i august 2023. Begge disse luftvejsbakterier har kun været påvist på meget lavt niveau siden de første covid-19-restriktioner blev indført i marts 2020. I august 2023 var der ligeledes en begyndende stigning i SARS-CoV-2-forekomsten, efterfulgt af øget cirkulation af RSV i oktober og influenzavirus i november, figur 1. Cirkulationen af disse fem luftvejspatogener toppede i ugerne 49-51, 2023, med SARS-CoV-2 som den dominerende årsag til luftvejsinfektion, mens luftvejsinfektioner i januar og februar 2024 hyppigst blev forårsaget of influenzavirus. Siden april 2024 har forekomsten af luftvejsinfektioner været på et lavt niveau, med undtagelse af M. pneumoniae, som i maj måned 2024 forsat var forhøjet med mellem 300 og 450 nye tilfælde pr. uge.

EPI-NYT 2024 uge 26 figur 1 

Øget forekomst af luftvejsinfektioner i efterårs- og vintermånederne er ikke anderledes end før pandemien, hvor influenza, RSV og M. pneumoniae cirkulerede hvert efterår og vinter. Det nye er det væsentlige bidrag fra covid-19, som udgjorde 32 % af luftvejsinfektionerne og 49 % af indlæggelserne forårsaget af de fem store luftvejsinfektioner i sæsonen 2023/24.

(SSI’s luftvejsteam: H.-D. Emborg, J. Grau, I.R. Moustsen-Helms, F.K. Lomholt, F. T. Møller, L.S. Vestergaard, L.W. Krogsgaard, A. Gudde, B. Søborg, H. Bang, J. Nielsen, C. Kjelsø, A.C.M. Nordholm, C.H. Hansen,  Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, R. Trebbien, C.K. Hjulsager, A.B. Botnen, J.S. Krog, M. Rasmussen, U.V. Schneider, Afdeling for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik, K.L. Møller, Dataintegration og Analyse, L.E. Christiansen, Epidemiologisk Forskning)