Uge 22/24 - 2024

Epidemi med parvovirus B19
Nordisk vaccinemøde i København

Epidemi med parvovirus B19

Der er i Danmark i løbet af foråret 2024 set en stigning i forekomsten af lussingesyge, forårsaget af parvovirus B19, beskrevet i EPI-NYT 13/2024. Den øgede forekomst har været fulgt tæt af Statens Serum institut, der har oprettet en udbrudsside, som løbende opdateres med nye tal hver anden uge indtil epidemien viser en nedadgående tendens.

Statens Serum Institut har i samarbejde med danske klinikere lavet et studie, der beskriver dette forårs store parvovirusepidemi via kobling af data fra forskellige registre. Studiet er netop publiceret i en artikel i Eurosurveillance, for at skabe øget opmærksomhed i Danmark og Europa om den aktuelle parvovirussituation, da flere lande oplever lignende tendenser.

Det særlige ved dette års epidemi er et ekstraordinært højt antal tilfælde sammenlignet med niveauet under tidligere epidemier. Normalt giver infektion med parvovirus B19 mild sygdom, som ikke er behandlingskrævende, dog kan infektionen hos gravide og immunsvækkede i sjældne tilfælde forårsage alvorlig sygdom. Derfor er det vigtigt, at der er fokus på infektionen i disse patientgrupper. Der kan ske smitte til fostret, hvis en seronegativ gravid kvinde smittes med parvovirus. I meget sjældne tilfælde kan fostret udvikle anæmi, hydrops foetalis (svær væskeophobning) eller fosterdød. Blandt gravide med parvovirusinfektion i Danmark under denne epidemi oplevede 12,3 % (16/130) alvorlige komplikationer.

Risikoen for alvorlige komplikationer er størst ved infektion før 20. graviditetsuge, men ved mistanke om infektion hos den gravide er der indikation for test, uanset hvilken uge der er tale om. Ved bekræftet parvovirusinfektion, skal den gravide henvises til specialafdeling.

(A.C. Nordholm og M. Wessman, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)

Nordisk vaccinemøde i København

Nordisk Vaccinemøde afholdes hvert andet år på skift i et af de fem nordiske lande, og er en mulighed for at mødes og diskutere vaccineudvikling, programmæssig anvendelse og vaccinationspolitikker i de nordiske lande. I år afholdes Nordisk vaccinemøde i København til september og er arrangeret af Statens Serum Institut i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Det videnskabelige program omfatter blandt andet RSV-vaccination, vaccination af gravide og uligheder i vaccination. Hvis man interesserer sig for vacciner og vaccineforebyggelige sygdomme, så er der mulighed for en berigende oplevelse fyldt med indsigtsfulde diskussioner og værdifuld networking. Man kan læse mere om programmet og om tilmelding på hjemmesiden: Nordic Vaccine Meeting.

(J. Grau, T. Dalby, A.C. Nordholm, P. H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)