To listeriaudbrud kobles til dansk fiskeproducent
De seneste syv år er mindst 27 personer i Danmark og fem i udlandet blevet ramt af en invasiv listeriainfektion, der stammer fra fiskeprodukter fra virksomheden Polar Salmon Hjerting Laks.
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med udenlandske myndigheder identificeret Polar Salmon Hjerting Laks som kilden til to separate listeriaudbrud fra 2018 til 2024.
Sammenlagt er 27 personer i Danmark blevet registreret med to forskellige typer af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes, som også er fundet i produkter og miljøprøver fra Polar Salmon Hjerting Laks.
Alle inficerede personer har været indlagt, og tre er afgået ved døden inden for 30 dage efter påvisning af listeriabakterien. Der er tale om 20 kvinder og syv mænd i alderen 28-88 år, som er bosiddende over hele landet. De seneste tilfælde i Danmark blev registreret i november 2024.
”Ved sammenligning af bakterier fra patienter og fiskeprodukter fra producenten har vi konkluderet, at bakterierne er identiske på DNA-niveau,” forklarer epidemiolog Luise Müller fra SSI og fortsætter:
”Vores internationale kollegaer har desuden fundet de samme bakterietyper hos patienter og i importerede lakseprodukter fra den danske virksomhed. Det understøtter yderligere, at smitten stammer derfra.”
Kræver kontrol og god hygiejne
I udlandet er bakterien fundet i fiskeprodukter fra Polar Salmon Hjerting Laks solgt i Italien og Sverige, og i alt er fem sygdomstilfælde registreret i Italien, Sverige, Frankrig og Tyskland.
For at undgå bakterien er det vigtigt, at producenter ikke slækker på hygiejnen. Listeria monocytogenes kan nemlig overleve i produktionsmiljøer i årevis og lejlighedsvis forurene fødevarer. Hvis fødevaren ikke hæmmer vækst af bakterien under kølelagring, kan bakterien nå farlige niveauer i produkter med lang holdbarhed.
”Listeria er en udfordrende miljøbakterie, der jævnligt introduceres i virksomhederne, og den kan gemme sig i udstyr og forurene fødevareprodukter fra tid til anden. Derfor kræver det grundig egenkontrol og skrappe hygiejnestandarder at holde den væk,” siger professor Lisbeth Truelstrup Hansen fra DTU Fødevareinstituttet.
”For spiseklare fiskeprodukter med lang holdbarhed på køl anbefaler vi, at producenterne sikrer, at listeria ikke kan vokse i dem”, tilføjer hun.
Virksomheden er politianmeldt
Myndighederne blev allerede i 2020 opmærksomme på det første listeriaudbrud og har siden løbende fulgt op med interviews af patienter og pårørende, genetiske sammenligninger af humane prøver og fødevarefund samt kontrolbesøg på virksomheden.
Det første fund i fødevarer fra Polar Salmon Hjerting Laks af den ene af de listeriatyper, der har givet anledning til sygdom, var i produkter solgt i Italien i juli 2023.
”Fødevarestyrelsen har fulgt op på de fund af listeria, der er gjort i produkter fra Polar Salmon Hjerting Laks. Virksomheden har flere gange trukket inficerede partier af laksepålæg tilbage, men virksomheden har ikke oplyst om alle fund i deres egenkontrolprogram, hvilket blandt andet har ført til politianmeldelser for salg af farlige, spiseklare fødevarer,” siger Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsen.
Sagen undersøges fortsat nærmere af myndighederne.
Fakta om listeria:
Listeria kan give en alvorlig infektion med blodforgiftning eller hjernehindebetændelse hos i forvejen svækkede personer. Hos gravide kan det medføre abort eller dødfødsel.
Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeriainfektioner:
• Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
• Hold køleskabstemperaturen på 5°C eller koldere
• Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksosteLæs mere
Læs mere: Udbrud med Listeria monocytogenes ST1607
Læs mere: Udbrud med Listeria monocytogenes ST8
Sådan undgår du listeria, hvis du er syg.
Sådan undgår du listeria, hvis du er gravid.Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 2284 4834
Statens Serum Instituts presse: presse@ssi.dk, telefon 2260 1123
DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 2284 4861

Pressehenvendelser
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI