Næsten alle danske børn bliver vaccineret – ny temaside giver overblik over tilslutningen

I forbindelse med den Europæiske Immuniseringsuge lancerer Statens Serum Institut (SSI) et nyt overblik over tilslutningen til Børnevaccinationsprogrammet, hvor man kan se de nyeste tal for 2024.

96 procent af danske børn fik i 2024 de første tre vacciner i det danske Børnevaccinationsprogram. Det viser nye tal fra Statens Serum institut (SSI), som i anledning af den europæiske immuniseringsuge 2025 lancerer en ny temaside med opdaterede nøgletal og indblik i SSI’s særlige vaccinationsinitiativer.

Den nye side gør det det nemt at følge udviklingen i tilslutningen til de enkelte vacciner – blandt andet mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib-infektion og pneumokokker – og sammenligne med målsætninger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er et WHO-mål, at mindst 95 procent af verdens børn skal være vaccineret mod disse sygdomme.

Derudover har WHO et mål om, at alle mennesker i hele verden inden 2030 skal være beskyttet mod sygdomme, der kan forebygges med vaccination.

Tæt på WHO-målet for MFR-vaccinen

I Danmark ligger vi tæt på WHO’s mål for MFR-vaccinen, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. I 2024 modtog 94 procent af de danske børn den første MFR-vaccine, mens 93 procent modtog den anden MFR-vaccine. WHO-målet er også her 95 procent tilslutning til to MFR-vacciner.

”Det er super glædeligt, at vi fortsat i Danmark har en høj tilslutning til Børnevaccinationsprogrammet,” siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge og afsnitsleder på SSI.

Han forklarer, at Børnevaccinationsprogrammet fortsat er med til at beskytte mod mulige udbrud af de sygdomme, som vi vaccinerer imod i Danmark.

”Mange af sygdommene ses heldigvis ikke længere i Danmark, men al erfaring viser, at hvis vi stopper med at vaccinere, så kommer sygdommene tilbage før eller siden,” siger Peter Henrik Andersen.

I Danmark ser vi også en stigende tilslutning til HPV-vaccination blandt både piger og drenge, ligesom Danmark i praksis har opfyldt betingelserne for at have elimineret mæslinger tilbage i 2017 og røde hunde i 2020.

Ny temaside med overblik og initiativer

På den nye temaside præsenterer SSI aktuelle data og kommentarer til tilslutningen vaccine for vaccine. Derudover vil der på siden også blive fremhævet særlige initiativer fra SSI, som understøtter målet om høj vaccinedækning og forebyggelse af sygdomsudbrud.

Temasiden bliver lanceret i forbindelse med, at WHO i uge 17 og 18 sætter fokus på vaccination i form af henholdsvis den globale og den europæiske immuniseringsuge.

Temaet i år er ”Vaccination af alle er menneskeligt muligt”, og WHO understreger, at udbrud af vaccineforebyggelige sygdomme kan optræde alle steder, hvor der er en ophobning af u- eller undervaccinerede personer. Særligt mindre børn og personer med kroniske sygdomme er i øget risiko for alvorlig sygdom.

”Derfor er det fortsat vigtigt at sikre høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet – både for det enkelte barn og for samfundet,” siger Peter Henrik Andersen.

Tilslutning til Børnevaccinationsprogrammet 2024

European Immunization Weeks hjemmeside

World Immunization Weeks hjemmeside

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI