Invitationsbrev øger vaccinetilslutningen for danske børn
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
Statens Serum Institut (SSI) har i en ny undersøgelse dokumenteret, at udsendelsen af invitationsbreve til forældre øger både tilslutningen og rettidigheden af børnevaccinationer.
Det aktive påmindelsessystem har haft størst effekt på de senere vaccinationer i undersøgelsen og bidraget til højere vaccinationstilslutning.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Vaccine, omfatter vaccinationerne med Pentavac ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneders alder – og altså ikke børnevaccinationer til 4-, 5- eller 12-årige.
”Vi kan se, at den aktive indsats med at invitere forældre før vaccinationstidspunktet virker. Der er tydeligt flere børn, der bliver vaccineret – og de bliver det i højere grad til tiden,” siger afdelingslæge og afsnitsleder Peter Henrik Andersen fra SSI.
I undersøgelsen sammenlignede forskerne to grupper af børn; én født i januar 2018, hvor der ikke blev sendt invitationer ud før vaccinationstidspunktet, og én født i januar 2022, hvor det nye system med proaktive invitationer var implementeret.
Sammenligningen viser, at børn i 2022-gruppen i højere grad blev vaccineret – og blev det lidt mere rettidigt – end børn i kontrolgruppen fra 2018. Det gjaldt især for de senere vacciner, som gives ved 12 og 15 måneders alderen.
Særligt effekt for de senere vacciner
Den største effekt af invitationerne blev i undersøgelsen set ved vaccinationerne ved 12 og 15 måneder.
Det hænger muligvis sammen med, at mange forældre er tilbage i arbejde på dette tidspunkt, og derfor har større gavn af en påmindelse end i barnets første leveår, hvor én forælder oftest stadig er hjemme hos barnet.
– Påmindelsen bliver sandsynligvis særlig vigtig, når hverdagen igen melder sig, og mange forældre skal jonglere job og småbørn. Her kan et enkelt brev i e-Boks være det, der gør forskellen, siger Peter Henrik Andersen.
Et system med dokumenteret effekt
Siden 2017 har SSI sendt påmindelser om børnevaccination via e-Boks. Indtil 2019 blev brevene sendt efter det planlagte vaccinationstidspunkt, når en eller flere vacciner manglede registrering i vaccinationsregistret (DDV), men i dag udsendes de før tidspunktet – og hvis vaccinationen udebliver, sendes en ny påmindelse fire uger senere.
Det aktive påmindelsessystem bygger oven på det tidligere reaktive påmindelsessystem og har bidraget til en endnu højere tilslutning til børnevaccination, end den, der allerede var opnået via det oprindelige påmindelsessystem.
– Vi har allerede opnået høj tilslutning til børnevaccination i Danmark. Med det aktive påmindelsessystem har vi taget endnu et skridt mod at sikre, at alle børn bliver beskyttet rettidigt, siger Peter Henrik Andersen.

Pressehenvendelser
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI