Automatiseret overvågningssystem styrker Danmarks pandemiberedskab
Under covid-19-pandemien, som begyndte for fem år siden, etablerede Statens Serum Institut (SSI) et automatiseret overvågningssystem til at overvåge smitte og vaccination. Systemet gjorde det muligt at reagere hurtigt og effektivt og give adgang til tidstro data og opgørelser. En netop offentliggjort artikel fra SSI beskriver overvågningssystemet og læringspunkter, som kan danne grundlag for fremtidens infektions- og pandemiberedskab.
Overvågning er en kompleks opgave, og SSI’s IT-løsninger, og en omfattende brug og deling af data, sikrede et vigtigt grundlag for Danmarks håndtering af corona-pandemien.
Allerede få dage efter at de første danske tilfælde af smitte med covid-19 blev registreret i 2020, var det således muligt at følge situationen tæt, fordi grundstenene til et automatiseret overvågningssystem allerede var på plads.
Systemet blev bygget på eksisterende digitale løsninger såsom Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa) og Det Danske Vaccinationsregister (DDV) og gjorde det muligt at overvåge smitteudviklingen i realtid og tilpasse test- og vaccinationsstrategier.
”Med trusler som fugleinfluenza og antibiotikaresistens i horisonten er erfaringerne fra covid-19-pandemien vigtige for vores arbejde med at videreudvikle det danske overvågningssystem, der kombinerer avanceret teknologi, nationale data, samarbejde og gennemsigtighed. Danmark er derfor nu i en bedre position til både at forebygge og reagere på fremtidige sundhedskriser,” siger afdelingslæge og sektionsleder Sophie Gubbels, som stod bag etableringen af det automatiske overvågningssystem for covid-19.
Data med afgørende betydning
Covid-19-overvågningssystemet leverede målrettede data til fire nøglegrupper: beslutningstagere og myndigheder, individuelle borgere, forskere og offentligheden.
Eksempelvis kunne borgere få adgang til deres testresultater og vaccinationsstatus via Sundhed.dk, mens beslutningstagere fik daglige rapporter om smitte- og kapacitetsstatus. Overvågningssystemet leverede desuden datagrundlag for eksempelvis vaccinationsindkaldelser og coronapasset.
”Tæt på tidstro og retvisende data har haft afgørende betydning for myndighedernes beslutninger, ligesom befolkningens forståelse og opbakning er afhængig af, at alle har bred adgang til de samme data. Dette mindsker risikoen for spredning af misinformation,” siger Sophie Gubbels.
Offentligt tilgængelige dashboards viste data, der medvirkede til en bred forståelse af pandemiens udvikling og myndighedernes indsats, ligesom medierne kunne få præcise og hurtige oplysninger om udviklingen og selv downloade data til egne opgørelser.
Pandemiberedskabet gav også læringspunkter, herunder behovet for mere robust og skalerbar IT-infrastruktur for SSI’s overvågningssystemer og hurtigere opdatering af nationale sundhedsregistre, men trods presset viste covid-19-overvågningssystemet sig effektivt.
Artiklen er netop blevet publiceret.

Pressehenvendelser
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI