Vaccine til beskyttelse mod klamydia-øjeninfektioner viser lovende resultater

Forskere fra Statens Serum Institut er kommet et skidt nærmere en vaccine til beskyttelse mod øjensygdommen trachoma, der er forårsaget af klamydia-bakterien, og som er den hyppigste infektiøse årsag til blindhed på verdensplan

Klamydia-øjeninfektioner, også kaldet trachoma, er forårsaget af infektion med bakterien Chlamydia trachomatis, der kan inficere både øjne og kønsveje. Øjensygdommen er den hyppigste infektiøse årsag til blindhed, og rammer hvert år næsten to millioner mennesker.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) og Imperial College London er nu kommet et skridt nærmere en vaccine mod den yderst smitsomme sygdom, og har i et stort forsøg testet vaccinen på mennesker – med lovende resultater.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Lancet Infectious Diseases.

”Vi er lykkedes med at finde en metode, der kan skabe immunitet i øjet med markante niveauer af slimhindeantistoffet IgA. Det lover rigtigt godt for øjeninfektioner som trachoma, der hvert år rammer rigtigt mange mennesker, særligt i fattige lande.”, siger seniorforsker Jes Dietrich fra SSI.

Deltagerne i forsøget var raske mænd og kvinder i alderen 18 til 45 år. Vaccinen var sikker, og alle deltagere udviklede et immunsvar mod den.

En ny vaccinemetode

Da det er en udfordring at opnå immunitet i øjet med traditionelle injektionsvacciner, har forskerne opfundet en særlig metode til at vaccinere, kaldet ”prime/pull”, hvor immunitet først skabes i blodet af en injektionsvaccine (”prime”), og derefter trækkes til øjet med øjendråber indeholdende vaccineantigenet (”pull”). Det vil sige, at vaccinen er en kombination af øjendråber og den traditionelle vaccine, der gives intramuskulært.

”Prime/pull-metoden kan muligvis også være anvendelig på andre slimhinder, og man kan derfor forestille sig, at det også kan bruges i udviklingen af en vaccine til beskyttelse af f.eks. slimhinderne i luftvejene eller tarmen",

"Det her kan føre os tættere på en klamydia-vaccine, der er i stand til at beskytte både kønsvejene og øjet mod klamydia. Vi er i gang med at udvikle en sådan vaccine", siger seniorforsker Jes Dietrich.

Det kliniske forsøg er støttet af EU's Horizon2020-program og blev foretaget på Imperial Clinical Research Facility, Hammersmith Hospital, London, Storbritannien.

Læs mere om studiet

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI