Studie finder ingen sammenhæng mellem blodpropper og brystkræftmedicin

Forsker kalder nyt studie betryggende efter, at studiet ingen sammenhæng finder mellem behandling med aromatasehæmmere og en øget risiko for blodpropper i hjerne og hjerte hos patienter med tidlig brystkræft efter overgangsalderen.

"Resultaterne af vores studie er betryggende, både for de patienter med brystkræft, der bruger aromatasehæmmere og for de læger, der behandler patienterne."

Sådan siger Marie Lund, der er forsker ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut og afdelingslæge ved Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Marie Lund har stået i spidsen for et nyt stort dansk registerstudie, der finder, at der ikke er en sammenhæng mellem brug af aromatasehæmmere, som bruges til at behandle brystkræft, og en øget risiko for blodpropper i hjernen eller i hjertet hos kvinder med tidlig brystkræft efter overgangsalderen.

I studiet har man set på data fra næsten 33.000 kvinder med tidlig brystkræft efter overgangsalderen.

Vigtig viden

Aromatasehæmmere virker ved at nedsætte mængden af østrogen i kroppen, og det har hidtil været uklart, om behandlingen er forbundet med en øget risiko for blodpropper i hjernen eller i hjertet. Men det underbygger studiets resultater altså ikke er tilfældet.

Forekomsten af hjertekarsygdom stiger generelt med alderen, og kvinder med tidlig brystkræft lever i nyere tid – i takt med de forbedrede behandlinger – længere tid efter, at de er blevet diagnosticeret med sygdommen. Også af den grund bidrager undersøgelsens resultater med vigtig viden.

Undersøgelsen er netop udgivet i det anerkendte medicinske tidsskrift Lancet Oncology og er udført i et samarbejde mellem forskere fra bl.a. Statens Serum Institut, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Rigshospitalet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Ischaemic cardiotoxicity of aromatase inhibitors in postmenopausal patients with early breast cancer in Denmark: a cohort study of real-world data

Kontakt

Marie Lund, speciallæge i klinisk farmakologi, forsker, Afdeling for Epidemiologisk Forskning, mxd@ssi.dk

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI