SSI følger udviklingen med mpox tæt

WHO erklærer igen mpox for en global sundhedskrise. Statens Serum Institut (SSI) følger udviklingen tæt, men risikoen i Danmark vurderes som meget lille.

Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærer nu for anden gang inden for få år sygdommen mpox – tidligere kendt som abekopper – for en global sundhedskrise. SSI har netop udgivet et opdateret overblik over sygdommen.

Siden begyndelsen af 2024 har Den Demokratiske Republik Congo (DCR) oplevet et udbrud af sygdommen med mere end 16.000 tilfælde og 500 dødsfald. Størstedelen af tilfældene er blandt børn under 15 år.

Stigning og spredning af sygdommen ser ud til at være forbundet med ny mpox-variant (IB), som der første gang blev påvist i det sydøstlige DRC i september 2023, og som nu også er påvist i Burundi, Rwanda, Uganda og Kenya.

”Udviklingen i Afrika er bekymrende. Mpox-udbruddet er intensiveret i løbet af den seneste måned, og der er set en spredning til andre afrikanske lande. Derfor følger vi også situationen tæt,” siger faglig direktør på SSI Tyra Grove Krause.

De danske sundhedsmyndigheder er i kontakt med de internationale myndigheder. Sundhedsstyrelsen har tidligere udarbejdet retningslinjer for, hvordan læger skal håndtere personer med mistænkt mpox-sygdom, og er i gang med at vurdere, hvorvidt retningslinjerne skal justeres ift. den nye variant. SSI kan hurtigt teste for infektion, og der foreligger retningslinjer for isolation, kontaktsporing og eventuel vaccination af nære kontakter.

Lille risiko i Danmark

De europæiske lande er under organisationen European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i gang med at udarbejde en risikovurdering for Europa. Men som borger i Danmark er der generelt ikke grund til bekymring på nuværende tidspunkt.

”Som dansker skal man ikke bekymre sig. Vi vurderer stadig, at der er meget lille risiko for den almindelige befolkning herhjemme, som det ser ud nu,” siger Tyra Grove Krause.

Der er i år konstateret i alt 5 tilfælde af mpox i Danmark. Der er i Danmark altovervejende tale om i forvejen raske mennesker og altovervejende om mænd, der har sex med mænd. Sygdommen kan være generende gennem blære- og sårdannelse, der kan give lokale smerter, samt feber og lymfeknudesvulst. De små blærer og sår ses typisk omkring kønsdele og anus.

Nogle af de påviste mpox-virusprøver i Danmark er blevet undersøgt nærmere ved helgenomsekventering. Undersøgelserne viser, at disse virus er af samme variant (IIb) som den, der har været set i andre lande i bl.a. USA, Europa og Asien i forbindelse med det mpox-udbrud, der har foregået der siden 2022, og som er forskellig fra udbruddet i det centrale Afrika.

Se mere på SSI’s udbrudsside om mpox

Se Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Se WHO’s udmelding

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI