SSI er vært for første EuroMOMO-møde efter pandemien

Repræsentanter fra 22 lande i Europa samt ECDC og WHO mødes i denne uge i København til en 3-dages workshop for at udveksle erfaringer og diskutere nye metoder og muligheder til overvågning af overdødelighed under epidemier som covid-19 og influenza.

Fra onsdag og frem til fredag er København centrum for en vigtig diskussion om overvågning af overdødelighed under epidemier som med covid-19 og influenza, eller andre situationer med trusler mod folkesundheden i Europa.

Det sker, når Statens Serum Institut (SSI) igen er vært for møde i European Mortality Monitoring-netværket (EuroMOMO), som ugenligt overvåger overdødelighed i Europa.

Mødet denne uge er det første fysiske møde i netværket siden starten på coronapandemien i 2020. Eksperter og repræsentanter fra 22 af netværkets i alt 26 medlemslande deltager sammen med repræsentanter fra ECDC og WHO i mødet.

EuroMOMO gruppefoto

Systematisk overvågning er en forudsætning

EuroMOMO's kerneopgave er at samle og analysere dødstal fra de medvirkende europæiske lande, uge for uge året rundt, og med en statistisk model at beregne, om den observerede dødelighed på et givent tidspunkt er højere end forventet, betegnet som ”overdødelighed”.

SSI samler alle resultaterne af landenes analyser og udarbejder en fælleseuropæisk analyse, og de ugentlige estimater udgives på EuroMOMO’s hjemmeside. Den slags signaler om overdødelighed tjener som ”early warning” i tilfælde af folkesundhedstrusler i samfundet, som fx epidemier af smitsomme sygdomme som sæsoninfluenza og covid-19, eller følger af ekstremt vejr fx under hedebølger.

”Systematisk overvågning er en forudsætning for at vurdere alvorligheden af en epidemi og udpege de mest sårbare befolkningsgrupper, hvilket hjælper landene til at målrette deres forebyggelse og kontrolindsatser overfor både kendte og nye epidemier,” siger statistiker Sarah Kristine Nørgaard fra EuroMOMO på SSI.

EuroMOMO blev etableret i 2009 som følge af den globale influenza-pandemi, og har siden været drevet i et tæt samarbejde imellem alle de deltagende lande, SSI, ECDC og WHO.

Erfaringerne fra covid-19 pandemien

Under covid-19 pandemien kom EuroMOMO til at spille en nøglerolle i vurderingen og forståelsen af pandemiens alvorlighed, både i Danmark og i Europa. Interessen for EuroMOMO’s hjemmeside og ugentlige nyhedsbreve eksploderede, fra under 100.000 besøg på hjemmesiden i 2019 til mere end 25 millioner besøg i 2020.

Overdødelighedstallene fra EuroMOMO blev anvendt af sundhedsmyndigheder, politikere, medier og almindelige borger verden rundt i årene under coronapandemien.

På ugens møde i København vil erfaringerne fra coronapandemien blive samlet op og diskuteret, og nye tekniske muligheder og metoder til overvågning af overdødelighed blive belyst.

”Vi er glade for at kunne mødes med vores landepartnere i netværket igen og udveksle vores vigtige erfaringer fra coronapandemien, som på mange måder var en ekstrem situation, og sammen videreudvikle vores overvågningssystem,” siger Sarah Kristine Nørgaard.

Fakta om EuroMOMO

  • EuroMOMO er et program, der overvåger dødeligheden i Europa relateret til epidemier som influenza, covid-19 og andre smitsomme sygdomme.De ugentlige rapporter fra
  • EuroMOMO udgives på EuroMOMO’s hjemmeside og kommunikeres globalt via WHO og ECDC.
  • EuroMOMO samarbejder med ECDC og WHO, og SSI har lige nu en større fireårig bevilling fra ECDC til at støtte, videreudvikle og udvide EuroMOMO-netværkets arbejde.
  • Programmet har deltagelse af følgende 26 lande: Belgien, Cypern, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Israel, Italien, Luxembourg, Malta, Nordirland, Norge, Portugal, Schweiz, Skotland, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland, Ungarn og Wales og Østrig.
 

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI