Prestigefyldt pris til to sygdomsdetektiver

Luise Müller og Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut (SSI) modtog i dag Fritz Kauffmann-prisen for deres store indsats med at opdage og opklare sygdomsudbrud.

Overrækkelse af Kauffmann prisen

 Foto: Steen Ethelberg og Luise Müller fra Statens Serum Institut (SSI) modtog i dag Fritz Kaufmann-prisen. Her ses de flankeret af bestyrelsesformand for Fritz Kauffmann-prisen, direktør for SSI Henrik Ullum (th.) samt medlem af priskomiteen Kåre Mølbak (tv.).

Afsnitsleder og epidemiolog Luise Müller og sektionsleder og professor Steen Ethelberg fik i dag overrakt Kauffmann-prisen på 200.000 kroner af fondens bestyrelsesformand Henrik Ullum til prisoverrækkelsen på SSI. De modtog den fornemme pris for deres effektive arbejde med at opdage og opklare vand- og fødevarebårne udbrud og dermed styrke folkesundheden.

”Arbejdet med at udrede disse udbrud gennemføres professionelt og med en høj grad af faglighed og stabilitet. Det er i høj grad sket takket være den mangeårige indsats fra Steen og Luise, men tildelingen kan desuden betragtes som en generel anerkendelse af hele arbejdet – og samarbejdet – på tværs af SSI og i Den Centrale Udbrudsgruppe (DCUG) i den bedste ”One Health”-ånd,” lyder det i motivationsbrevet fra Fritz Kaufmann-fondens bestyrelse.

SSI er ansvarlig for både den mikrobiologiske og epidemiologiske udredning, når der er mistanke om udbrud, der gør mennesker syge af det, de spiser. Det er derfor ofte her, der opdages udbrudssignaler, karakteriseres bakterier og virus, laves patientinterviews og undersøgelser for at indkredse smittekilden.

Detektiver i kapløb med tiden

Udbrud, der skyldes fødevarer, rammer stadig mange mennesker i Danmark. Derfor er det vigtigt at prøve at forebygge dem – og når de alligevel kommer, være klar til hurtigt at opklare dem, så de kan blive stoppet, fortæller prismodtagerne.

”På SSI har vi arbejdet systematisk med at udvikle redskaber til at finde og opklare udbrud – og gennem de seneste mange år været involveret i opklaringen af en lang stribe sygdomsudbrud. Vi er derfor både meget glade for og meget stolte over at modtage denne pris – som i virkeligheden også er en anerkendelse af en lang række kollegers indsats, både i og uden for Danmark, fordi samarbejde mellem forskellige sektorer er en meget vigtig del af udbrudsarbejdet.”
Steen Ethelberg, leder af Sektion for Fødevarebårne og Zoonotiske Infektioner i Afdeling for Infektionsepidemiologi

Luise Müller varetager den nationale koordination af opklaring af fødevare- og vandbårne sygdomsudbrud i Danmark og er ansvarlig for den daglige drift af SSI’s udbrudscenter.

”Det er som sygdomsdetektiv vigtigt at være beredt på det uventede, da sygdomsudbrud er uforudsigelige. Det altid er et kapløb mod tiden at opklare udbrud, så der ikke er flere, der bliver syge. På SSI er det en kæmpe fordel, at vi har laboratorier, der indsamler prøver på de fødevarebårne virus og bakterier fra hele landet og analyserer om de er ens. På den måde kan vi hurtigt opdage nye udbrud og sætte en efterforskning i gang.”
Luise Müller, afsnitsleder og epidemiolog 

Uddelingen af prisen til Steen Ethelberg og Luise Müller er samtidig en påskønnelse af den store indsats de gør i uddannelsen af felt-epidemiologer i Danmark og i Europa, hvor Steen Ethelberg bl.a. er Danmarks supervisor for det europæiske interventionsepidemiologiske uddannelsesprogram EPIET.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI