Populær vægttabs- og diabetesmedicin øger ikke risikoen for selvmord

Nyt studie fra Statens Serum Institut finder ingen sammenhæng mellem populær medicin og tanker om selvmord og selvskade.

Lægemidler kendt som GLP-1-analoger er blevet stadig mere populære til behandling af diabetes og fedme, men der har været bekymringer fremme om, at de måske kunne øge risikoen for selvmord.

Nu har et stort skandinavisk studie med deltagelse af forskere fra Statens Serum Institut (SSI)  godt nyt. Der er ikke tegn på en sammenhæng. Studiet er netop blevet offentliggjort i JAMA Internal Medicine.

GLP-1-receptoragonister, også kendt som GLP-1-analoger, reducerer blodsukkerniveauet og appetitten. De anvendes i dag i vid udstrækning i behandlingen af type 2-diabetes og fedme, og forbruget er stigende.

Bivirkningsindberetninger har dog antydet, at disse lægemidler kunne være forbundet med tanker om selvmord. Denne bekymring fandt Det Europæiske Lægemiddelagentur ikke belæg for i en vurdering tidligere på året, men data var begrænsede. Det har de skandinaviske forskere nu rettet op på med et stort svensk-dansk studie.

”Mange mennesker bruger i dag disse nye typer medicin, så det er vigtigt at få afklaret, om de har alvorlige bivirkninger. Vores studie underbygger ikke, at brugen af GLP-1-analoger skulle være forbundet med en øget risiko for selvmord. Det er betryggende nyt for de mange brugere og de læger, der udskriver medicinen”
Anders Hviid, professor i lægemiddelepidemiologi og afdelingschef på SSI, der har bidraget til undersøgelsen

Brugere fulgt i 2,5 år

Forskerne analyserede nationale registerdata fra Danmark og Sverige fra cirka 300.000 patienter behandlet med enten GLP-1-analoger, hovedsageligt liraglutid eller semaglutid, eller SGLT-2-hæmmere, som er en anden gruppe diabetesmedicin. De 18-84-årige brugere blev fulgt i gennemsnit 2,5 år efter påbegyndt behandling.

I denne periode var der ingen øget risiko for selvmord, selvskade, depression eller angst forbundet med brugen af GLP-1-analoger.

Studiet er en del af et igangværende skandinavisk forskningsprogram, der undersøger de gavnlige effekter og de potentielle bivirkninger af nyere diabetesmedicin såsom GLP-1-analoger og SGLT-2-hæmmere. Disse typer medicin anvendes i stigende grad til behandling af bredere patientgrupper, herunder patienter med fedme, hjertesvigt og nyresvigt.

”Selvom vi ikke fandt en sammenhæng iblandt alle brugere, kan vi ikke afvise, at der er udsatte grupper af patienter, hvor der er en sammenhæng. Det kunne være patienter der har haft selvmordstanker eller har skadet sig selv før de påbegyndte GLP-1 behandling. Dette spørgsmål må vi genbesøge, når vi har flere data til rådighed”
Anders Hviid

Studiet er ledet af svenske forskere fra Karolinska Instituttet. Anders Hviid har modtaget bevillinger fra Novo Nordisk Fonden. Novo Nordisk har udviklet Ozempic og Wegovy, der begge er baseret på semaglutid og Saxenda, der er baseret på liraglutid.

For yderligere information kontakt: Anders Hviid på 32683967 eller aii@ssi.dk.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI