Nyt studie: Hvad får gravide til at gå i fødsel?

Efter flere års pause genoptager Statens Serum Institut et banebrydende projekt om graviditet og fødsel. I det seneste studie skal det undersøges, hvad det er, der skyder en fødsel i gang. Projektet er baseret på unikt og omfangsrigt biologisk materiale fra gravide kvinder.

Hvad er det, der sætter en spontan fødsel i gang? Hvorfor føder nogle kvinder til tiden, og hvad er det, der bestemmer, hvad ”til tiden” er? Hvad sker der, når en kvinde føder for tidligt og hvorfor er der også nogle, der går dage eller uger over termin og skal igangsættes? De spørgsmål skal forskere forsøge at afdække i et nyt studie, når projektet Biologiske Signaler i Graviditet (BSG) genoptages på Statens Serum Institut (SSI).

BSG-studiet har de seneste år været på vågeblus af flere årsager og senest på grund af covid-19-pandemien, men med en ny projektleder og nye ressourcer, er det nu tid til at arbejde videre med de mange prøver fra gravide og ammende, der kan belyse helt centrale spørgsmål vedrørende graviditet.

Det omfangsrige biologiske materiale, som studiet er baseret på, er usædvanligt. Kvinderne har nemlig fået taget blodprøver hver uge gennem hele deres graviditet fra ca. uge 12 samt under og lige efter fødslen. Det betyder, at studiet har ca. 25 blodprøver fra hver af de cirka 240 kvinder, som deltog i studiet.

”Det er vanvittigt unikt, at vi har indsamlet så mange prøver løbende under så mange graviditeter. Tænk, at der har været så mange, som syntes, at projektets mål var så vigtige, at de har været villige til at lægge krop til uge efter uge. De har doneret deres tid og deres prøver, og det giver os enestående muligheder for at dykke ned i graviditetens mekanismer, ” fortæller Heather Boyd, som er seniorforsker ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning og ny projektansvarlig for BSG-studiet.

I det nye studie, som bliver igangsat nu, vil man måle niveauerne af flere end 5.400 proteiner i blodprøver fra gravide. Derudover vil forskerne også bestemme niveauer af frit RNA - det stof, der hjælper til at oversætte kroppens gener til proteiner - i blodet i ugerne og dagene op til fødslen. Dermed håber forskerne at kunne danne et billede af, hvilke gener og proteiner, der har den største betydning for afslutning af en rask graviditet.

”Det gør vi for at finde ud af hvilke processer, der sætter gang i fødslen. Vores håb er, at når vi ved præcist, hvad der foregår, når en rask graviditet afsluttes til tiden, vil vi også være i stand til at forklare, hvorfor nogle kvinder går for tidligt i fødsel, mens andre går langt over tid og tit skal igangsættes.”

Tidligere resultater

I tidligere studier på BSG-projektet har forskere fundet ud af, at der er store forskelle i, hvilke stoffer der kan måles i blodet i forskellige uger under en rask graviditet. Faktisk er forskellene så tydelige, at man på baggrund af resultaterne kan anslå, hvor en kvinde befinder sig i graviditeten (sin graviditetsuge) ved at måle niveauer af en håndfuld nøglestoffer i blodet.
Mange steder i verden bliver kvinder ikke undersøgt med ultralydsskanning i 1. trimester på samme måde, som vi gør i Danmark. Det er derfor svært for disse kvinder og for sundhedspersonale at vide, hvornår kvinden kan regne med at føde, eller om hun går for tidligt eller for sent i fødsel.

”Her kan vores resultater danne baggrund for et vigtigt gennembrud, da det på sigt kunne give sundhedspersonale muligheden for at finde ud af, hvor langt en kvinde er henne i sin graviditet på baggrund af en enkelt blodprøve,” fortæller Heather Boyd.
Derudover kan man måske brug den nye viden til at forudse, hvilke kvinder, der kommer til at føde for tidligt, så man eventuelt kan gribe ind og forebygge, at for tidlig fødsel sker.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI