Ny risikovurdering for den flåtoverførte sygdom TBE
TBE vil fortsat være en sjælden sygdom i Danmark, selvom Statens Serum Institut forventer et stigende antal patienter og en øget geografisk udbredelse af virussen.
Statens Serum Institut (SSI) har på opdrag fra Sundhedsstyrelsen og efter konsultation af en række eksterne eksperter udarbejdet en ny risikovurdering af sygdommen Tick-Borne-Encephalitis (TBE).
TBE-risikovurdering 6. december 2023.
I risikovurderingen lyder det, at der overordnet set er en meget lille sandsynlighed for den enkelte person for at blive smittet med virussen i Danmark, og efterfølgende også udvikle hjernebetændelse. Den konklusion gør sig gældende både på nuværende tidspunkt og de kommende fem år, selvom der forventes en stigning i antallet af patienter med TBE og en øget geografisk udbredelse.
”Vi ser højst sandsynligt ind i en stigende antal smittede med sygdommen, og at risikoen vil brede sig til flere nye steder i landet. Men TBE er fortsat en sjælden sygdom i Danmark.”
Det fremgår i vurderingen, at antallet af patienter med en TBE-infektion med smitte i Danmark er steget siden 2018. I 2022 var der fem tilfælde og i 2023 12 tilfælde med formodet smitte i Danmark.
Samtidigt har man set en øget geografisk udbredelse med nye formodede smitteområder, hvorfra der er påvist flere tilfælde. Der er kendte TBE risikoområder på Bornholm og i Tisvilde Hegn og omegn, men i de seneste 2-3 år er der set sporadiske eller ophobede tilfælde af TBE hos patienter fra flere nye områder, især i Nordsjælland, som derfor må opfattes som et udtryk for en vis geografisk udvidelse af smitterisikoen.
Kun ca. én ud af ti til tolv af dem, som smittes med TBE-virus udvikler hjernebetændelse. Der findes en effektiv vaccine mod TBE, som kan være relevant at overveje til personer, som færdes regelmæssigt udenfor stier i kendte risikoområder, eller som jævnligt får flåter på sig, når de færdes i disse områder.
Læs mere i Nyt fra SSI's Infektionsberedskab uge 3-2024