Ny animationsfilm: Derfor opbevarer biobanken prøver fra dig 

Statens Serum Institut (SSI) lancerer en oplysende film, som blandt andet giver svar på, hvordan restmateriale fra prøver opbevares i sikrede frysere i Danmarks Nationale Biobank – og hvad det kan bruges til.

SSI_Biobanken_ansat-med-rullebord-med-prver

Se animationsfilmen: Derfor opbevarer biobanken prøver fra dig

 

Har du nogensinde tænkt på, hvad der sker med resten af en blodprøve, når laboratoriet har analyseret den? Og ved du, hvor værdifuldt det restmateriale kan være – både for nutidens og fremtidens patienter?

En ny animationsfilm fortæller om prøvens vej fra patienten til SSI og videre til Danmarks Nationale Biobank, og den giver svar på en masse store spørgsmål.

SSI lancerer filmen samtidig med, at instituttet er i mål med at underrette de omtrent 1,4 millioner borgere, der har en diagnostisk prøve i Danmarks Nationale Biobank. Fra 2025 vil underretningen ske løbende. Læs mere i nyheden: Borgerne har fået besked om opbevaring af blodprøver på SSI

”Filmen viser på en kort og overskuelig måde, hvordan prøverne kommer ind i biobanken, hvad de kan anvendes til, og hvad ens rettigheder som borger er i den forbindelse. Filmen skal ses som et informativt supplement til de breve, som vi løbende fremover vil sende til borgerne, når SSI har analyseret prøver fra dem,” siger faglig direktør på Statens Serum Institut Anne-Marie Vangsted.

Tre gode grunde

Filmen fortæller blandt andet om de gode grunde, der er til at opbevare rester fra prøver i Danmarks Nationale Biobank.

Én grund er, at der i nogle behandlingsforløb kan være behov for at lave flere analyser for at finde ud af, hvad patienten fejler.

En anden grund er, at SSI skal kunne kigge på varianter af mikroorganismer og justere analysemetoder, så lægerne – også i fremtiden – kan finde ud af, hvad patienterne fejler.

En tredje grund er, at prøverne er vigtige, når forskerne skal finde årsager til sygdomme og nye behandlingsmuligheder. Og her kigger de udelukkende på det store billede – og ikke specifikt på prøver fra den enkelte borger.

Animationsfilmen er blevet til i et samarbejde mellem SSI og designbureauet Ferdio, og den varer lidt over tre minutter.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI