Covid-19 er stadig mere alvorlig end influenza

Statens Serum Institut påviser, at covid-19 har været forbundet med mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald set i forhold til influenza.

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) sammenligner sygdomsbyrden af covid-19 og influenza i de to første år efter pandemien, som dækker sæsonerne 2022-23 og 2023-24. Undersøgelsen viser, at covid-19 har været relateret til mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald set i forhold til influenza.

I stort set hele perioden var der flere indlæggelser og dødsfald forbundet med covid-19. Forskellene var særligt store i det første år efter pandemien. Derudover var det særligt for covid-19, at der ikke kun var indlæggelser om vinteren, men også om sommeren, hvor influenza udgør en sjælden byrde. Studiet viser også, at en indlæggelse for covid-19 om vinteren var mere alvorlig end en indlæggelse for influenza.

I studiet indgik hele den danske befolkning, heriblandt 24.687 personer, der var indlagt for covid-19, og 8.682 som var indlagt for influenza mellem maj 2022 og juni 2024. Studiet tager højde for, om der i de to grupper var forskelle i alder, køn, vaccination mod covid-19 eller influenza, bopælsregion, underliggende sygdom og i plejeboligstatus for ældre. Covid-19- og influenzapatienter blev defineret som personer med en positiv PCR-test for virus op til 14 dage før og op til 2 dage efter en indlæggelse, mens CPR-registreret blev brugt til at identificere de patienter, der døde indenfor 30 dage efter indlæggelsen.

Vaccination har betydning

Det er på baggrund af studiet svært at fastslå, om covid-19 er på vej til at blive en mindre alvorlig sygdomsbyrde.

Antallet af covid-19 indlæggelser faldt fra 2022-2023 til 2023-2024 i Danmark og i flere andre sammenlignelige lande, heriblandt de øvrige nordiske lande og USA. Til gengæld tyder covid-19-overvågningen i spildevandet på, at der fortsat forekommer høje niveauer af smitte især om efteråret og vinteren.

”En ligetil forklaring på faldet i indlæggelser trods det høje smitteniveau er, at personer i risiko for et alvorligt forløb med covid-19 bliver vaccineret mod alvorlig sygdom gennem det årlige covid-19-vaccinationsprogram. Derudover er der generelt set også en bedre beskyttelse i befolkningen, end hvad vi så i starten af pandemien, da størstedelen enten har modtaget en vaccination tidligere eller har været syge med covid-19,” siger seniorforsker og ph.d. Peter Bager fra SSI’s Afdeling for Epidemiologisk Forskning, og fortsætter:

”Studiet understøtter vigtigheden af efterårets covid-19-vaccination mod alvorlig sygdom, idet covid-19, sammenlignet med influenza, stadig udgør en betydelig byrde både i antal indlæggelser og dødsfald. Resultaterne kan samtidig bidrage til planlægningen af sundhedsvæsenets covid-19-strategi.”

Studiet fokuserede på indlæggelser og mortalitet, men det er også vigtigt at anerkende byrden fra f.eks. sygefravær pga. covid-19 og covid-19-senfølger, påpeger Peter Bager.

Studiet er indsendt til peer-review i et videnskabeligt tidsskrift, og kan læses som preprint.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI