6,2 millioner kroner til at udvikle nye mRNA-vacciner
Danmarks Frie Forskningsfond har tildelt en bevilling på 6,2 millioner kroner til et forskningssamarbejde mellem Statens Serum Institut (SSI) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Projektets mål er at udvikle nye mRNA-vacciner, der kan administreres i mundhulen ved hjælp af mikronåle.
De eksisterende mRNA-vacciner yder en effektiv beskyttelse mod sygdom og død, men de er mindre effektive mod infektion og videre smitte. Dette skyldes manglen på beskyttende immunsvar i de øvre luftveje, når vaccinen sker som injektion i musklen. Derfor er der et internationalt fokus på at forbedre vaccinerne ved at indgive dem via alternative ruter, såsom direkte over slimhinderne.
Projektet udnytter det faktum, at vævet under slimhinderne i munden er immunologisk aktivt, hvilket betyder, at levering af en mRNA-vaccine her kan inducere et beskyttende immunsvar i de øvre luftveje. Mikronåle, som indeholder mRNA-vaccinen, kan appliceres direkte på indersiden af kinden og levere vaccinen over slimhinden med et let tryk. Desuden, kan mikronålene også designes til at kombinere med molekyler, der tiltrækker de rette immunceller til injektionsstedet, hvilket kan forstærke immunsvaret.
Pakkes ind i nanopartikler
På SSI arbejder Center for Vaccineforskning med design af leveringssystemer (nanopartikler) til mRNA-vacciner, der sikrer, at mRNA’et pakkes ind og immunsystemet aktiveres specifikt mod den sygdom, der vaccineres imod. Ved at tilføje specifikke signalmolekyler fra virus og bakterier til nanopartiklerne kan forskerne programmere immunsystemet til at fremkalde bestemte immunsvar.
”mRNA er et skrøbeligt molekyle, som nemt nedbrydes, hvis det ikke pakkes ind og leveres direkte til de rigtige celler. Vores samarbejdspartnere fra DTU udvikler mikronålene, mens vi udvikler nanopartiklerne, som mRNA’et er pakket ind i. Nanopartiklerne består af forskellige fedtstoffer, som vi kan tilpasse for at optimere immunsystemets reaktion på vaccinen.”
Projektet vil blive udført i samarbejde med Professor Stephan Sylvest Keller fra DTU Nanolab og Lektor Line Hagner Nielsen fra DTU Health Tech, som vil stå for udviklingen af mikronålene. På SSI vil Afsnitsleder Gabriel Kristian Pedersen og forsker Signe Tandrup Schmidt fra Center for Vaccineforskning udvikle nye mRNA-vacciner, der er egnede til levering via mikronåle, samt teste vaccinernes evne til at inducere immunresponser i de øvre luftveje i dyremodeller. Det tværfaglige samarbejde mellem forskellige forskningsområder skaber en unik synergi i udviklingen af nye vacciner.