Antallet af TBE-tilfælde i Danmark stiger

De seneste ti år er et stigende antal danskere blevet bidt af en flåt med TBE-virus. Men det er dog kun ganske få danskere, der smittes, lyder det fra Statens Serum Institut. 

En tur i skoven væk fra de store stier eller en gåtur i højt græs kan give uønsket følgeskab af flåter på kroppen. Flåterne kan bide sig fast, og i sjældne tilfælde kan flåten være inficeret med TBE-virus, Tick Borne Encephalitis virus. Selvom der er tale om få tilfælde, så ser Statens Serum Institut (SSI) en stigning i registrerede tilfælde af smitte med TBE-virus i Danmark.

"De sidste par år har vi set en stigning i antal tilfælde med formodet smitte i Danmark, og der er tegn til smitte i nye områder i Nordsjælland. Men det er vigtigt at understrege, at tallene stadig er meget små, og man skal være svært uheldig for at blive smittet med TBE-virus, siger Tyra Grove Krause", faglig direktør hos SSI.

Læs mere i ugens EPI-NYT UGE 23 fra SSI. 

TBE-virus flere steder

De seneste år ser det geografiske område med flåter med TBE-virus ud til at have udvidet sig.

I 2019 påviste SSI og DTU et nyt TBE-virus mikrofokus i skovflåterne omkring en naturlegeplads i Tisvilde Hegn, efter at fire personer fik TBE i Tisvilde Hegn og Vinderød Skov, heraf to på Naturlegepladsen.

I 2020 blev i alt fem patienter smittet med TBE-virus i Danmark. Tre i Tisvilde Hegn, ét på Lolland Falster og ét på Bornholm. Yderligere et tilfælde blev smittet i Sverige.

I 2021 blev syv TBE-tilfælde smittet i Danmark, og alle på nær én formodes at være smittet forskellige steder i Nordsjælland, den sidste var formodet smittet på Bornholm. Yderligere fire blev smittet i hhv. Sverige, Tyskland og Polen.

I 2022 blev der diagnosticeret 14 TBE-tilfælde, hvoraf de fem er smittede i Danmark. De dansk smittede tilfælde var på nær ét tilfælde (smittet på Bornholm), alle smittet i Nordsjælland nemlig to tilfælde omkring Asserbo plantage, ét i Hareskoven og ét tilfælde, der formodes smittet ved Arboretet i Hørsholm.

Der er endnu ikke påvist tilfælde i 2023.

Der er ingen entydig forklaring på, hvorfor TBE-virus spreder sig i Danmark, men varmere temperaturer i maj og udbredt hjorteforekomst menes at medvirke. Der er også set stigning i det nærliggende Skåne med 12-20 tilfælde i 2021 og 2022. I Sverige, hvor sygdommen er mere udbredt og har været tilstede igennem flere år, diskuteres bl.a. ændringer i klima og social adfærd blandt mennesker med mere færden i skov og krat, samt stigning i bestanden af gnavere og rådyr som nogle af årsagerne. Også i Sverige er set en fordobling af TBE-tilfælde de sidste ti år, trods en intensivering i TBE-vaccineindsatsen, med geografisk spredning fx til Skåne.

Det starter med influenzalignende symptomer

TBE-virus overførslen ved flåtbid starter inden for få minutter via flåtens spytkirtler og varer i timer, hvorfor flåten bør fjernes så hurtigt som muligt, straks den opdages.
Hvis man er blevet bidt af en flåt med TBE-virus, får de fleste slet ingen symptomer men ca. én ud af fire smittede vil få feber og influenza-lignende symptomer i nogle dage, hvorefter der hos cirka én til to ud af tre efter et frit interval fra nogle dage til nogle uger begynder at være tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI