Oversvømmelser kan give infektioner
DMI har varslet voldsomt vejr og risiko for oversvømmelser flere steder i landet. Oversvømmelsesvand kan være forurenet med kloakvand og kan være sygdomsfremkaldende, og det er derfor vigtigt at tage nogle forholdsregler – fx hvis man får vand i kælderen.
Vejrudsigten viser de kommende dage risiko for vand i gaderne og oversvømmede kældre, men vandskader og ødelagte bygninger er ikke det eneste, de store vandmasser risikerer at føre med sig. Vandet kan nemlig være forurenet med kloakvand, og kommer man i kontakt med det, kan man blive syg.
”Man skal selvfølgelig især undgå at gå rundt i vandet eller blive fristet til at bade i det. Det ser vi nogle gange, og det kan man altså blive rigtigt syg af,” siger Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske på afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut (SSI).
Hun fortsætter:
”Ved tidligere oversvømmelser er det dog også sket, at folk er blevet syge, når de har skullet rydde op efter at have fået vand ind i huset. Så det er vigtigt at vide, hvordan man beskytter sig.”
Kloakvand kan være forurenet med sygdomsfremkaldende mikroorganismer fra dels menneskelig urin og afføring, men også urin og afføring fra dyr, fx rotter. Det giver især risiko for diarré forårsaget af coliforme bakterier, men der er også risiko for alvorlige mavetarm-infektioner eksempelvis med tarmparasitter eller leptospirose-bakterier, der stammer fra rotter.
På med handsker og gummistøvler
Hvis man har fået oversvømmelse i eksempelvis sin kælder, og derfor ikke kan undgå at komme i kontakt med vandet, når der skal ryddes op, er det vigtigt at tage en række forholdsregler, forklarer Jette Holt.
Man skal først og fremmest iføre sig værnemidler i form af handsker og langskaftede støvler. Og så skal man undgå at spise, drikke og ryge under oprydningsarbejdet.
”Vi har kunnet se at folk er blevet syge, fordi de har spist, drukket eller røget, mens de har ryddet op, uden at tænke over, at de på den måde får ført bakterier ind i munden. Men vi har også set eksempler, hvor nogen har gået rundt i oversvømmelsesvandet uden støvler på og bakterierne så er kommet ind i kroppen via små sår eller rifter i fødderne,” forklarer Jette Holt.
Hun råder også til, at man efter oprydningen tager et bad og også vasker det tøj, man har haft på.
Læs mere om forholdsregler ved vandskade eller kontakt med forurenet vand.
Gode råd ved oversvømmelser
Hvis eksempelvis din kælder er blevet oversvømmet, kan du tage følgende forholdsregler for at mindske risikoen for infektioner, når du rydder op:
- Ifør dig handsker og langskaftede støvler.
- Lad være med at spise, drikke eller ryge under oprydningsarbejdet.
- Tag et bad og vask dit tøj bagefter.
- Hvis du får symptomer på infektion, skal du henvende dig til egen læge – husk at sige at du har været i kontakt med forurenet vand.