Markant fald i smitten

Den høje covid-19-smitte ser ud til at være på retur, og smitten med RS-virus og influenza er også faldet, viser denne uges tal fra Statens Serum Institut. Men den samlede dødelighed i Danmark er stadig høj.

Efter en periode med et højt niveau af smitte med hele tre virusbårne sygdomme - covid-19, RS-virus og influenza - ser det nu ud til, at smittekurven er ved at knække.

Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

Især covid-19-smitten er faldet markant, og er nu på 35 tilfælde per 100.000 indbyggere, hvor det i uge 1 var på 77 tilfælde per 100.000 indbyggere. Faldet ses på alle tilgængelige måleparametre, både antallet af konstaterede tilfælde, i spildevandsanalyser, på positivprocenten, samt andelen af formodede smittede i COVIDmeters brugerpanel. Også antallet af indlæggelser er faldet.

”Det er glædeligt, at covid-19 nu ser ud til at have tabt pusten. Tendensen er klar, for vi ser faldet alle de steder, hvor vi måler smitten”, siger overlæge og sektionsleder Bolette Søborg fra SSI.

Hun mener, at faldet kan skyldes en øget immunitet i befolkningen:

”Det er påfaldende, at det er sket så hurtigt og så markant, og eksempelvis ikke samtidig kan forklares med, at vejret er blevet bedre. Der tyder på, at vi nu har opbygget en vis immunitet i befolkningen over for de virusvarianter, der i øjeblikket er i omløb”, siger hun.

De dominerende varianter er fortsat BA.5 og dens undervarianter (heriblandt BQ.1.1), og de udgør 40 procent af prøverne, mens rekombinationen XBB og dennes undervarianter udgør en stabil andel på cirka fem procent. Andelen af BA.2.75 og dennes undervarianter stiger fortsat og udgør nu cirka 29 procent.

Tidligt fald

Smitten med RS-virus, som siden det tidlige efterår har været i omløb, ser også ud til at være faldet. Et mindre fald ses tillige i influenza-smitten.

Da der samtidig er sket et fald i test-aktiviteten siden jul, skal tallene dog fortolkes med forsigtighed, siger Bolette Søborg.

”Influenzasæsonen plejer først at toppe i februar eller marts, og det er ikke ualmindeligt, at der over jul og nytår ses et fald. Men nu er det anden uge i træk, så noget kunne tyde på, at der faktisk er tale om et reelt fald. Det bliver interessant at følge smitten de kommende uger”, siger Bolette Søborg.

Fortsat tegn på forhøjet dødelighed

Der ses fortsat tegn på en markant forhøjet dødelighed, men niveauet ser ud til at være faldende.

Dødeligheden er fortsat især knyttet til aldersgruppen +75 år.

Tendensrapporten for uge 3 -2023 (pdf) kan læses her

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI