Kraftig stigning i smitte med gonorré
Antallet af anmeldte tilfælde med kønssygdommen gonorré er på det højeste niveau i over 25 år. Smitten stiger især blandt heteroseksuelle.
Det er længe gået opad med smitten med gonorré, og nu har smittekurven taget et ekstraordinært stort hop.
Næsten 40 procent flere fik sidste år konstateret gonorré sammenlignet med året forinden, og antallet er nu på det højeste niveau i over 25 år.
Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), der har opgjort tallene for 2022.
I alt er der anmeldt 3906 tilfælde med kønssygdommen i 2022, mens der i 2021 blev anmeldt 2807 tilfælde. Til sammenligning blev der i år 2000 anmeldt blot 152 tilfælde.
Fest efter covid-19
Gonorré påvises oftere hos homoseksuelle mænd end hos heteroseksuelle, og mens der for de homoseksuelle har været en kontinuerlig stigning i smitten gennem en lang årrække, har smitten næsten stået stille blandt de heteroseksuelle siden 2016.
Men nu ses smittespredningen især blandt de heteroseksuelle mænd og kvinder, der står for en stigning på næsten 44 procent, mens smitten blandt homoseksuelle stiger med noget mindre, 26 procent. Og det er bemærkelsesværdigt, siger Susan Cowan, der er sektionsleder hos SSI.
”Det er en meget kraftig stigning blandt de heteroseksuelle, hvor der ellers ikke har været nogen nævneværdig stigning i flere år. Nu ser vi så pludselig et hop her efter covid-19”, siger hun og tilføjer:
”Måske er der efter-covid-fest. Det er en teori, men ikke noget, vi har verificeret”.
Mod samme højder som inden HIV
En mulig forklaringen på, at gonorré generelt set har været i stødt stigning siden årtusindeskiftet skal findes i, at skrækken for en anden seksuelt overført sygdom er faldet.
Da HIV gjorde sit indtog i 80’erne, fik kampagner for sikker sex og skrækken for at blive smittet med den nye og dengang dødelige sygdom flere til at beskytte sig med kondom. Og kondomet beskyttede ikke bare mod HIV-smitte, men fik også smitten med flere andre seksuelt overførte sygdomme til at falde.
Noget tyder dog på, at flere nu har lagt kondomet på hylden, siger Susan Cowan.
”Skrækken for HIV er ikke længere lige så present, som den var i 80’erne og 90’erne. Vi har derfor længe haft en forventning om, at gonorré ville stige til samme højder, som vi så inden HIV”.