Covid-19-smitte gav ikke flere alvorlige infektionssygdomme
Der var ikke flere voksne, der blev indlagt med alvorlige infektionssygdomme, efter de havde været smittet med covid-19. Det viser en ny stor undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor 78.000 indlæggelser er blevet analyseret.
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har i en ny stor register-baseret undersøgelse undersøgt sammenhængen mellem smitte med covid-19 og risikoen for indlæggelse med andre infektionssygdomme i tiden efter den akutte covid-19 sygdom var overstået.
Og konklusionen er klar: Der var ikke flere indlæggelser med andre infektionssygdomme efter smitte med covid-19.
Forskerne har fulgt 2.4 millioner danskere i alderen 50 år eller ældre, i perioden fra januar 2021 til december 2022, hvor knap 1 million blev smittet med covid-19.
Efter den akutte covid-19 sygdom var overstået, opgjorde forskerne, hvor mange hospitalsindlæggelser der var med andre infektionssygdomme i den efterfølgende periode og sammenlignede dette med hyppigheden hos ikke-covid-19-smittede. Det drejede sig blandt andet om infektionssygdomme som influenza, lungebetændelser, og blodforgiftninger.
I alt blev 78,246 indlæggelser med infektionssygdomme analyseret i løbet af studieperioden.
”Vi fandt ingen grund til bekymring. Der var ikke flere indlæggelser med andre infektionssygdomme efter smitte med covid-19 end forventet. Tværtimod så det ud til at der overordnet set var lidt færre,” siger professor og afdelingschef Anders Hviid, der har ledet undersøgelsen.
Svækkes immunforsvaret af covid-19?
Covid-19 kan, ligesom andre infektionssygdomme, være en hård omgang for kroppen. Der er også en del forskning, der peger i retning af et påvirket immunforsvar i tiden efter smittet med covid-19, hvilket kan vare i længere tid.
Nogle studier har også peget på en svækkelse af immunsystemets mulighed for at forsvare sig mod andre infektioner.
Det har selvfølgeligt givet anledning til bekymring, når man tænker på, hvor mange der er blevet smittet. Men der er næsten ingen forskning, der har undersøgt, om det rent faktisk ville kunne give sig udslag i forhold til risikoen for flere alvorlige infektioner.
Det roder det nye danske studie nu bod på. Og der var intet, der tydede på at en eventuel immunsvækkelse medførte flere indlæggelseskrævende infektioner hos flertallet af de danskere over 50 der blev smittet i studieperioden.
Vaccination var en klar fordel
Forskerne undersøgte også, hvilken indflydelse vaccinationsstatus havde på smittetidspunktet. Her observerede forskerne, at den mindre gruppe af danskere, der ikke havde fået nogle covid-19 vacciner, faktisk havde en øget risiko for indlæggelse med influenza og alvorlige bakterielle infektioner efter smitte.
Denne øgede risiko var ikke tilstede hos de vaccinerede. De booster vaccinerede havde generelt de laveste risici.
”Vi ser endnu engang, at selvom vi ikke kan forhindre smitte fuldstændigt med vaccinerne, så er de såkaldte gennembrudsinfektioner mildere. Vores resultater tyder på, at dette ikke kun gælder for den akutte covid-19 sygdom, men også for de mulige post-akutte skadevirkninger der har med immunforsvaret at gøre.” fortæller Anders Hviid.
Studiet er netop blevet udgivet i det ansete videnskabelige tidsskrift Clinical Infectious Diseases.