4. stik med variantopdateret covid-19-vaccine beskyttede effektivt mod alvorlig sygdom
I efteråret 2022 blev alle over 50 år tilbudt et 4. stik for at øge beskyttelsen mod covid-19. Der blev tilbudt en opdateret covid-19-vaccine, der skulle beskytte bedre mod omikronvarianten, der herskede på det tidspunkt. Nu viser resultater fra en stor fælles nordisk kortlægning, at dette også var tilfældet.
Forskere på Statens Serum Institut (SSI) har sammen med kollegaer fra de nordiske lande undersøgt, hvor meget bedre et 4. stik beskyttede mod alvorlig covid-19 end kun tre tidligere stik. De undersøgte også hvilken type af de opdaterede covid-19-vacciner, der beskyttede bedst.
Den omfattende undersøgelse bygger på den unikke landsdækkende overvågning af covid-19 i Danmark, Norge, Finland og Sverige.
Optimerede vacciner
De første covid-19-vacciner der blev taget i brug i slutningen af 2020, var designet til at yde bedst mulig beskyttelse mod den oprindelige covid-19-variant. I takt med at pandemien har udviklet sig, er der kommet nye varianter til, som de oprindelige vacciner er blevet mindre effektive imod. De nye opdaterede vacciner er rettet mod både den oprindelige variant og omikronvarianten.
Der findes på nuværende tidspunkt to udgaver. Èn der er rettet mod BA.1 subvarianten, og én der er rettet imod BA.4-5 subvarianterne. I de nordiske lande blev disse opdaterede covid-19-vacciner tilbudt i efteråret til alle over 50 år (i Danmark og Sverige), 60 år (Finland) og 65 år (Norge).
Studie: De opdaterede vacciner var effektive
Den store nordiske undersøgelse viste, at 4. stik gav markant bedre beskyttelse imod alvorlig covid-19, end hvis man kun havde fået 3 stik. Et 4. stik med den BA.1-opdaterede udgave reducerede risikoen for covid-19 indlæggelse med 74% og risikoen for død med 80%. Den BA.5-opdaterede udgave reducerede risikoen for indlæggelse med covid-19 med 81% og risikoen for død med 78%.
”Vi så også på, om der var en forskel på vaccinerne, der var rettet mod BA.4-5 og vaccinerne der var rettet mod BA.1. Det var der. 4. stik med vaccinen, der var rettet mod BA.4-5, reducerede risikoen for covid-19 indlæggelse med yderligere 32% sammenlignet med den, der var rettet mod BA.1. Det er måske heller ikke så overraskende, da BA.4-5 undervarianterne var de dominerende i efteråret 2022. Men jeg tror, vi er nogle af de første, der faktisk kan måle det på grund af de store datamængder, som vi har til rådighed, når vi samarbejder på tværs af fire lande,” fortæller professor Anders Hviid, afdelingschef på SSI, der har ledet den omfattende undersøgelse.
Undersøgelsen er støttet økonomisk af det Europæiske Lægemiddel Agentur.
Det skal dog nævnes, at forekomsten af covid-19 indlæggelser og især død var meget sjældent både efter 3. og 4. stik.
Læs mere
Undersøgelsen er endnu ikke fagfællebedømt, men er tilgængelig på pre-print server.
Læs hele undersøgelsen her "Comparative effectiveness of the bivalent BA.4-5 and BA.1 mRNA-booster vaccines in the Nordic countries"