Tre ud af fire indlagte på hospitalerne med en positiv PCR-test i december måned havde også en covid-19-diagnose
Statens Serum Institut sætter i en ny rapport fokus på, hvordan covid-19-relaterede indlæggelser har udviklet sig under epidemien.
Lige siden, at covid-19-epidemien begyndte i starten af 2020, har der været intenst fokus på antallet af indlagte.
Statens Serum Institut har netop udgivet en ny fokusrapport, der viser, hvordan de covid-relaterede indlæggelser har udviklet sig under epidemien.
Korte og lange indlæggelser
Rapporten opgøres blandt andet andelen af korte (<12 timer) og lange indlæggelser (≥12 timer).
”Vi kan se, at sandsynligheden for, at en indlæggelse varer 12 timer eller mere stiger med alderen. For de +70-årige har 80% af indlæggelserne en varighed på 12 timer eller mere. Det forholder sig omvendt for de mindste børn, hvor andelen af indlæggelserne der varer 12 timer eller mere, kun er omkring 50%”, siger afdelingsleder Camilla Holten Møller fra SSI.
Hun fortsætter:
”Det er også sådan, at antallet af korte indlæggelser under 12 timer har været nogenlunde stabilt i hele 2021. Men det kan ændre sig med omikronvarianten, der ser ud til at give nogle mildere indlæggelsesforløb.”
Indlæggelser med covid-19 diagnose udgør den største andel
I rapporten indgår også resultater fra en ny algoritme, der deler de indlagte patienter med en positiv SARS-CoV-2-test op i følgende tre kategorier:
- Covid-19-diagnose: Patienter der er diagnosticeret med covid-19, og dermed er vurderet af den behandlende læge at være syge af covid-19.
- Luftvejsdiagnose eller observation(obs) for covid-19: Patienter der er diagnosticeret med anden luftvejssygdom, hvor symptomerne er helt eller delvist overlappende med covid-19, eller hvor der er rejst mistanke om covid-19.
- Anden diagnose: Patienter som ikke har fået diagnosen covid-19 eller en diagnose for luftvejslidelse eller observation for covid-19, men i stedet har helt andre diagnoser under indlæggelsen, f.eks. fraktur, graviditet eller hjernerystelse.
Algoritmen er udviklet i samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen, kliniske eksperter og ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19. Den er baseret på data fra Landspatientregistret, Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa) samt daglige data om indlagte patienter fra Regionerne.
Færre indlæggelser med covid-19-diagnose
Blandt de covid-19-relaterede indlæggelser var der fra den 1. juni 2020 til den 18. december 2021 registreret 82% med en covid-19-diagnose, 3% med en luftvejsdiagnose eller en obs. covid-19-diagnose og 15% med en anden diagnose.
Men ser man på tallene bare for december alene var de tilsvarende andele hhv. 73%, 4% og 23%.
”I takt med, at vaccinationsprogrammet er blevet rullet ud, kan vi se, at andelen af indlæggelser med en covid-19-diagnose falder. Vi ser lige nu en hale af indlæggelser med delta-varianten. Så det er endnu for tidligt at sige, hvordan billedet ændrer sig, når omikron-varianten også dominerer blandt indlæggelserne”, siger Camilla Holten Møller.
Hun fortsætter:
”Men noget kunne tyde på, at vi vil se endnu færre indlæggelser med en covid-19-diagnose, efterhånden som omikron-varianten dominerer indlæggelsesbilledet helt.”
Med i ugentlig rapport
SSI opgør fremover ugentligt covid-19-relaterede indlæggelser i de tre kategorier.
Det sker i rapporten ugentlige tendenser for covid-19 og andre luftvejsinfektioner, der udkommer om torsdagen.
Læs mere
Figur 2.3. Andelen af nye covid-19-relaterede indlæggelser med en covid-19-diagnose (rød), med luftvejs- eller obs covid-19-diagnose (grøn), og med anden diagnose (blå) i perioden 1. juni 2020 til 18. december 2021