Tidligere smitte med omikron sammen med 3 stik beskytter effektivt mod infektion med omikronvarianten BA.5
Et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at man er godt beskyttet mod infektion med den nuværende dominerende omikronvariant BA.5, hvis man tidligere har været smittet med en omikronvariant og har fået tre vaccinestik.
Studiet, der er indsendt til peer-review/fagfællebedømmelse, viser således, at tidligere omikroninfektion beskytter 94% mod BA.5, hvis man samtidig er vaccineret med tre vaccinedoser med enten Pfizer-BioNTech eller Moderna.
Tidligere infektion med omikronvariant beskytter mod BA.5
Studiet omfatter 4.809 personer smittet med omikronvarianten BA.5, og 164.369 kontrolpersoner der var testet negative for SARS-CoV-2 i perioden 10. april til 20. juni 2022.
Studiet undersøgte hvor mange af de smittede med BA.5, der også tidligere havde haft en infektion med en omikronvariant i januar 2022 og sammenlignede dette med hvor mange kontrolpersoner, der havde haft en infektion med omikron i januar 2022.
Studiet fandt således, at personer som har haft en omikroninfektion i januar 2022 og er vaccineret med 3 stik har en beskyttelse på 94% mod BA.5.
Resultaterne skal ses i lyset af, at 75% af befolkningen over 18 år, som studiet undersøger, er vaccineret med 3 stik, og at en tredjedel af befolkningen formodentligt allerede har haft en omikroninfektion før marts 2022.
Vaccineeffektivitet og alvorlighed for BA.5 sammenlignet med BA.2
Studiet har også undersøgt, om tre vaccinedoser virker ligeså effektivt mod BA.5 som mod BA.2, og om der er højere risiko for, at smittede med BA.5 bliver indlagt i forhold til smittede med BA.2.
I analysen sammenlignes de ca. 5.000 personer smittet med BA.5 med ca. 32.000 BA.2-smittede i samme periode. Analysen viser, at vaccinerne beskytter lige godt mod infektion med BA.5, som de aktuelt gør mod BA.2. Analysen af indlæggelsesrisiko viser, at når man tager højde for alder og periode for smitte, så leder BA.5 til relativt flere indlæggelsesforløb end BA.2.
Relativt til BA.2 er der således en øget risiko for at blive indlagt pga. BA.5 i størrelsesorden fra 16% til 124% (95% sikkerhedsinterval), hvilket indikerer, at varianten er mere alvorlig.
Dette er ikke umiddelbart bekymrende, da antallet af indlagte, indlagte på intensivafdelingerne, eller dødsfald pga. covid-19 stadig er på et lavt niveau, sammenlignet med vinterens omikronbølge.
Samtidig bekræfter analysen, at omikronvarianterne leder til betragtelig mildere sygdomsforløb end delta – den hidtil mest alvorlige af de andre covid-19-varianter. Statens Serum Institut følger udviklingen nøje.
Studiet er indsendt til peer-review/fagfællebedømmelse hos et internationalt videnskabeligt tidsskrift, og i mellemtiden offentliggjort som preprint her.