Statens Serum Institut udfaser to dashboards
Tirsdag den 24. maj 2022 udfaser SSI to af sine covid-19-dashboards: Gennembrudsdashboardet og Testcenterdashboardet.
I løbet af covid-19-epidemien har Statens Serum Institut (SSI) løbende lanceret en række dashboards. Her har alle kunnet følge epidemiens udvikling.
Nu går epidemien den anden vej. Tirsdag den 24. maj udfaser SSI derfor to af disse dashboards: Gennembrudsdashboardet og Testcenterdashboardet.
Gennembrudsdashboardet
Gennembrudsdashboardet blev åbnet den 18. oktober 2021. Målet var at overvåge covid-19-smitten efter vaccination – de såkaldte gennembrudsinfektioner – samt alvorligheden af disse infektioner ved at følge antallet af covid-19-relaterede indlæggelser blandt vaccinerede. Som referencegruppe viste dashboardet smitte og indlæggelser blandt uvaccinerede.
I løbet december 2021 blev omikronvarianten imidlertid den dominerende covid-19-variant i Danmark. Det førte til udbredt smitte både blandt vaccinerede og uvaccinerede. For at beskrive tilstanden i befolkningen i forhold til både vaccination og tidligere smitte er der blevet udviklet et dashboard over smitte og vaccine.
Holder man dette sammen med den ændrede teststrategi, er det SSI’s vurdering, at gennembrudsdashboardet ikke mere tjener det oprindelige formål. Derfor udfases det nu fra den generelle overvågning. Det er dog stadig muligt at følge udviklingen i epidemien på SSI’s øvrige covid-19-dashboards. Det samme kan man gøre på det nye dashboard over smitte og vaccine.
Testcenterdashboardet
Testcenterdashboardet blev åbnet den 1. juli 2021. Målet var at vise en række covid-19-opgørelser på testcenterniveau. Et andet mål var at vise en opgørelse over antal bekræftede covid-19-tilfælde, antal PCR-prøver og positivprocenten blandt turister.
Mere præcist var formålet med dette dashboard at kunne overvåge covid-19 i Danmark gennem sommeren 2021, hvor flere danskere og turister befandt sig andre steder end i deres bopælskommune.
Desuden gjorde dette dashboard det muligt at følge med i den politiske målsætning om, at borgerne højst skal have 20 kilometer til et sted, hvor de kan blive testet.
Da testaktiviteten lige nu er stærkt reduceret, og samfundsmitten regnes for at være lav, vurderes det, at det ikke længere giver mening at overvåge testaktiviteten i samme detaljerede grad, som da dashboardet først blev åbnet. Derfor udfases også dette dashboard.