SSI-forskere modtager millionbevillinger til antibiotikaforskning
To millionbevillinger til Statens Serum Institut skal hjælpe forskere til at forske i ny og bedre antibiotika imod resistente bakterier.
Det er forskere fra Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut, der har modtaget to bevillinger på hver ca. 2 millioner kroner fra JPIAMR-ACTION “Disrupting drug Resistance Using Innovative Design” til at forske i nye og bedre antibiotika. Det skal de gøre sammen med førende internationale forskere fra Europa.
To projekter får bevillingerne
Det er to projekter på Statens Serum Institut (SSI), der har fået bevillingerne til at teste nye stoffers effekt overfor udvalgte bakterier, heriblandt multiresistente bakterier, som er svære at behandle.
Det ene projekt, ”MURYXIN”, skal teste den antibakterielle effekt af nye varianter af antibiotika af polymyxin typen. Disse stoffer bruges i dag, som ”last resort” antibiotika til behandling af infektioner med multiresistente bakterier.
Det er håbet, at de nye varianter er effektive og eventuelt også mindre toksiske end polymyxin B og colistin, som bruges i dag.
”De nye polymyxin-varianter skal også gerne være effektive imod colistin resistente bakterier, som udgør et stigende problem globalt”, siger Carina Vingsbo Lundberg, som er leder af antibiotika resistens og kontrakt forskning på SSI.
Det andet projekt hedder ”NOBACT”, og skal undersøge effekten af en ny ATPase hæmmer, som hidtil har vist god effekt overfor blandt andet stafylokokker og enterokokker (tarmbakterier), heriblandt de multiresistente MRSA og VRE.
”ATPase hæmmeren er en ny måde at angribe disse bakterier på, og vi vil i projektet også undersøge, hvordan ATPase hæmmeren slår bakterierne ihjel,” siger Anders Rhod Larsen, som er sektionsleder af Antibiotika Resistens Laboratoriet.
En del af et større internationalt netværk
Med bevillingen fra JPIAMR bliver forskerne fra SSI en del af et større internationalt netværk, som sammen skal udvikle de nye antibiotika imod resistente bakterier.
De to projekter løber over 3 år, og har sammen med de Europæiske samarbejdspartnere et totalbudget på ca. 20 millioner DKK, hvoraf ca. 4 millioner går til SSI.