SSI skønner, at 59% af de voksne danskere har været smittet med covid-19 siden november

Statens Serum Institut har nu lagt resultater frem for tredje runde af bloddonorundersøgelsen for covid-19-antistoffer.

Billede af blod 01

Siden starten af november har omkring 59% af de voksne danskere mellem 17 og 72 år har været smittet med covid-19.

Sådan lyder det seneste skøn fra Statens Serum Institut (SSI), der i samarbejde med landets blodbanker netop har lagt resultaterne frem for tredje runde af bloddonorundersøgelsen.

Se alle resultaterne af tredje runde her.

Testede blod fra 5.310 donorer

I tredje runde, der dækker uge 7, testede man blod fra i alt 5.310 donorer. De fik tappet blod fra den 14.-20. februar.

”Andelen med antistoffer fra covid-19 infektion er steget 15 procentpoint siden den forrige runde i uge 5. Det er langt mere end mellem første runde i uge 3 og anden runde. Her steg andelen kun 6,7 procentpoint.”

”Undersøgelsen viser også, at de regionale forskelle nu er langt mindre og stort set udlignet, siden man begyndte overvågningen. Det afspejler at der har været meget smitte i hele landet”, siger professor Christian Erikstrup fra Aarhus Universitetshospital.

Stabilt mørketal

Endelig viser undersøgelsen, at mørketallet lige som ved forrige runde i undersøgelsen ligger på cirka en tredjedel. Og det til trods for, at smitten i samfundet er steget markant.

”Data bekræfter, at den stigende befolkningsimmunitet spiller en betydelig rolle i det fald i smitten, vi ser i alle landsdele lige nu – og som dermed må forventes at fortsætte”, siger administrerende direktør Henrik Ullum fra SSI.

Usikre tal

SSI understreger dog, at beregningerne er behæftet med betydelig usikkerhed.

Dels bygger undersøgelsen kun på smitte blandt 17-72-årige ellers raske danskere. Dels bygger beregningerne på den antagelse, at smitten blandt donorer er den samme som blandt ikke-donorer.

”Data er dog meget vigtige for at forudsige den fremtidige udvikling. Og vi vil gerne takke bloddonorerne og blodbankerne for deres fortsatte hjælp til at skaffe overblik over epidemien”, siger Henrik Ullum.

Fakta om bloddonorundersøgelsen

Overvågningen af SARS-CoV-2-infektioner i Danmark bygger på positive PCR- og antigentest. På den måde får man imidlertid ikke fat i alle smittede her i landet. Der vil derfor være tale om en underregistrering.

For at følge, hvor mange danskere, der bliver smittet under Omikron-bølgen, har SSI derfor indledt et samarbejde med de danske blodbanker. Her undersøges donorblod for antistoffer mod SARS-CoV-2. På den måde kan man estimere, hvor mange der for nylig har været smittet.

Blodet testes for anti-nucleocapsid IgG antistoffer. Disse antistoffer dannes kun, når man har været smittet, og ikke efter vaccination. Og IgG-antistofniveauet falder efter få måneder.

Overvågningen løber hver anden uge frem til slutningen af foråret 2022.

Læs mere

Se alle resultaterne af tredje runde her.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI